Solbacka får betala – kommunen får rätt

Solbackaägaren fick en räkning på drygt 9000 av kommunen, som han överklagat. Nu får kommunen rätt i domstol.

Solbacka.

Solbacka.

Foto: Anna-Karin Lampou

Gnesta kommun2019-11-13 17:23

Tidningen har tidigare skrivit om ärendet. Det hela började i våras, när miljöenheten på Gnesta kommun skulle se över avloppsreningsverket på Solbacka. Enligt kommunens regler tar man då ut en avgift per timme handläggningstid. I det här fallet skickade man en faktura på drygt 9000 kronor till Solbacka Fastigheter AB. 

Men ägaren av Solbacka överklagade. Ägaren skrev i sin överklagan att personal från Solbacka hade hjälpt kommunen under ärendets gång och att minst hälften av timmarna kommunen vill ha betalt för, egentligen är arbete som utförts av Solbackapersonal. Om man därtill hade vetat om att man skulle "straffas" med en avgift hade man inte hjälpt till. Dessutom anser ägaren inte att det fanns skäl att se över avloppssystemet från första början. Det var en granne till fastigheten som felaktigt angett att de börjat använda avloppsreningsverket, vilket inte stämde, som gjorde att kommunen ville se över avloppsreningsverket från början, enligt ägaren.

Ärendet gick först upp till länsstyrelsen, som avslog överklagan. Men även det beslutet överklagade ägaren, och nu har ärendet gått ända upp till mark- och miljödomstolen.

Och där instämmer man i länsstyrelsens beslut. Det var rätt av kommunen att ta ut en avgift för tillsynen, oavsett hur ärendet började. De tycker också att både handläggningstiden och handläggningsavgiften är korrekt uträknad. De avslår därför överklagandet från Solbacka, som alltså måste betala räkningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!