I slutet av 2018 var det dags för bygget av den nya sporthallen att starta. "Äntligen", utropade både politiker och tjänstemän då, och kanske gör de det ännu mer på lördag då hallen ska invigas. 

60 miljoner kronor har man haft som budget, och att få till en ny sporthall har inte varit helt enkelt. Först överklagades detaljplanen av boende. Processen gick till högsta instans, där kommunen fick rätt. Sedan tog upphandlingen av Gnesta förvaltnings AB längre tid än man från början tänkt. 

Malin Broquist, fritidschef i Gnesta kommun, är ansvarig för invigningen. För henne är lördagen en av arbetslivets höjdpunkter.

Artikelbild

| Malin Broquist, fritidschef i Gnesta kommun.

– Absolut är det så. Jag har varit med från att man började prata om en ny hall, till att vara med i byggprocess till att få planera och samarbeta med föreningar om vad invigningen ska innehålla. Det ska bli jättekul.

Invigningen börjar klockan tolv med bandklippning och fortsätter ända in på kvällen. Några höjdpunkter under dagen är bland annat möjligheter att få prova på en mängd sporter från några av de föreningar som kommer vara aktiva i sporthallen, guidade visningar, fikamingel, uppträdande från kulturskolan, innebandymatch mellan politiker och tjänstemän och profiler från Gnestas föreningsliv, och såklart de allra första stora matcherna i hallens historia. I den första stora matchen möter IFK Gnestas herrar i division 1 Åkersberga IBF. Kvällen avslutas med att IFK Gnestas damer i division 2 möter Linköping IBK. 

Ansiktsmålning, ballongdjur och mässa för föreningarna, där allt från scouter till e-sportare kommer vara på plats, är också några höjdpunkter.

– Vår konferencier Caxton Njuki kommer vid flera tillfällen att tala om barnens spelregler, om barnkonventionen och om vikten av ideella krafter i idrottsrörelsen. Det känns väldigt bra att vi kan få in ett budskap också, om trygg idrott och vad som får det att fungera. 

Artikelbild

| Malin Broquist, fritidschef, framför den nybyggda sporthallen i Gnesta.

Hallen rymmer 1000 besökare. På frågan om de räknar med så mycket folk skrattar Malin Broquist till.

– Jag vet inte! Det är det som är så spännande, jag har ingen aning. Men jag tror det kommer bli otroligt välbesökt, för sporthallen är så efterlängtad och omtalad här i Gnesta. Jag tror man har jättehöga förväntningar på att få komma in och titta.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser fram emot att se alla föreningsaktiva och besökares miner, att möta deras reaktioner i nya hallen. Den är så fin, den är så klokt genomtänkt.