Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna, som i dag styr Gnesta tillsammans, har inför valet sagt vilka de vill bilda majoritet med nästa mandatperiod. Det mest troliga är antagligen att S och M fortsätter tillsammans, men inga dörrar är stängda.

När alla kommunalrösterna var räknade i Gnesta, som sista kommun i östra Sörmland, stod det klart att både S och M tappade varsitt mandat i fullmäktige. Uppstickaren Fi tog en plats.

Johan Rocklind (S), kommunalråd, vill dock inte ta ut något i förskott:

– Vi är vana i Gnesta att se hur onsdagsräkningen kan påverka. Ibland är det bara någon enstaka röst som flyttar mandat mellan olika partier, men som det ser ut just nu har vi i alla fall gjort ett val som är något sämre än vi hoppats på, men i linje med vad vi förväntat oss med tanke på opinionsmätningarna sett ut, säger han.

Han befinner sig hemma när SN ringer honom vid tvåtiden på natten.

– Lite trött är man, efter en lång dag och en lång valrörelse.

Fi kommer in i fullmäktige i Gnesta. Hur ser du på det?

– Det är samma sak där. Det är nog bara ett fåtal röster som det hänger på. På riktigt, det kan vara flera partier involverade i att plocka och lämna ifrån sig mandat till varandra.

SD går upp med sju procentenheter i Gnesta.

– Det är beklagligt på flera sätt. Det är inte ett parti som alla andra. De står inte för grundläggande värderingar kring mänskliga rättigheter. Det känns trist att de kliver fram. De har ägnat de sista två mandatperioderna åt att göra absolut ingenting i Gnesta kommun. Det finns andra partier som har jobbat och ansträngt sig, som har förtjänat att få rösterna. Men det är så medborgarna har röstat.

Vad tänker du kring eventuella samarbeten med SD?

– Det kommer inte på fråga överhuvudtaget.

Tidigare under kvällen var oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C) sa på valvakan att han hoppas på en bra förhandlingssits:

– Ingen vet vad som kommer att hända. Det är möjligt att S och M fortsätter om de kan det, men det kan också finnas underlag för ett allianssamarbete, säger han, vars parti ökade med ett mandat i Gnesta, om söndagens valresultat står sig.

Kommunalrådet Ann-Sofie Lifvenhage var nöjd med valrörelsen:

– Valrörelsen i Gnesta har varit positiv och präglats av ömsesidig respekt.

Hon vill på valkvällen inte ge besked om vilka M helst vill bilda majoritet med, men säger att SD har hamnat längre bort från att vara en tänkbar samarbetspartner de senaste dagarna, framför allt på grund av partiets utspel i abortfrågan.

Här hittar du SN:s direktrapportering från de lokala valvakorna i Gnesta

[scribble path="/event/2810781/30029"]