Elin Ahlström är uppvuxen i Gnesta där hon som barn blev omskriven när hon hittade en mördad man i skogen. I dag bor hon i Stockholm där hon arbetar som civilingenjör inom miljö och vattenteknik och hållbart byggande.

– Så skrivandet har bara varit en fritidssyssla, säger Elin Ahlström.

När Elin närmade sig universitetsexamen så tvivlade hon plötsligt på om kontorsjobb var det rätta för henne. Istället gjorde hon lumpen ett år i Boden där hon lärde sig det mesta om ledarskap.

– Jag pressade mig själv långt över de gränser jag trodde jag hade. Utan att avslöja allt för mycket av boken, hade jag stor nytta av den natten som jag fick spendera ensam i skogen.

Hon har alltid gillat att skriva både i skolan och på fritiden. Själva storyn i boken kom till henne när hon övernattade på en bänk på Madrids flygplats. Att det blev chick lit och romance- genren var självklart för henne eftersom det är vad hon själv föredrar att läsa.

– Chick lit skulle jag beskriva som en gott- och blandatpåse. Det är några söta, röda bitar med romantik, något sura problemkarameller som ska lösas, saltsmakande intriger och självklart den härliga chokladen i blandningen - en ung tjej med styrka, hävdar Elin och avslöjar att hennes bok Bortom dina ord innehåller alla ingredienser.

Själva storyn i boken kom till henne när hon övernattade på en bänk på Madrids flygplats 2015.

– Jag plottade ihop en översiktlig kapitelindelning direkt när jag kom hem och sedan började jag skriva. När det aldrig blev klart satte jag nyårslöfte att bli klar med ett första utkast till årsskiftet, säger Elin och avslöjar att före detta sambon fick läsa ett första manus och därefter komma med synpunkter.

– Som debutant skenar man lätt iväg och tror att varje detalj är viktig. Men förlaget har hjälpt mig mycket med ”less is more” och ”kill your darlings”. Den slutliga versionen är nästan bara hälften så lång som den allra första versionen var.

Sedan har hon fått söka i Google-maps och göra lite research om den amerikanska staden som historien utspelar sig i men hästerfarenheten har hon sedan barnsben.

– Min förebild som författare är annars Emelie Schepp som lyckades bli Sveriges största egenutgivare. Alltid trevlig och tillgänglig för sina läsare men eftersom hon inte skriver feel good så läser jag ju inte hennes böcker.