För ett år sedan rapporterade tidningen om mjölkbonden Tomas Ånestrand, som hade tröttnat på att få sin vall förstörd av bökande vildsvin. Djuren är fortfarande ett problem på Viby gård strax norr om Björnlunda, liksom i stora delar av södra Sverige, berättar han.

– Vi försöker hålla efter vildsvinen, men det tar ju inte slut. Vi hade rätt mycket skador nu i våras, säger Tomas Ånestrand.

Nyligen menade Svenska jägareförbundet i en intervju med Sveriges radio att jakten på vildsvin behöver intensifieras efter den milda vintern. Förbundet har bland annat startat en digital förmedling för att sammanföra markägare och jägare, på adressen vildsvinshjälp.nu.

Dessutom trädde en lagändring i kraft för en vecka sedan, som innebär att reglerna kring att använda mörkersikten lättas upp.

Nu hoppas Tomas Ånestrand att vildsvinsstammen kan minska på sikt.

– Ja, jag tror att det kan få effekt på sikt. Jag är ju jägare själv och man gör så gott man kan, men man kan inte jobba dygnet runt, säger han.

Alf Hedlund, ordförande för LRF:s kommungrupp i Gnesta, är inte lika optimistisk.

– Nej, det blir bara värre och värre för varje år. Man har helt tappat greppet om vildsvinsstammen.

Jägarna tycks ta frågan på allvar, är inte det ett steg i rätt riktning?

– Jag tror inte så mycket på det där, det måste till andra åtgärder. Det finns en övertro på att man kan skjuta några grisat och så är problemet löst, säger Alf Hedlund.