Eli Ronovska, turistinformatör i Gnesta, tycker om att komma ut i naturen. Hon tar gärna en promenad vid Klämmingsbergsbadet, upp på berget.

– Det är jättefin utsikt där, säger hon.

För den som vill ta sig en längre tur tipsar hon om den nya anslutningsetappen på Sörmlandsleden – två dagars vandring mellan Gnesta och Nykvarn.

Artikelbild

– Det finns också rundvandringar nära Skottvång, två väldigt vackra rundslingor. Den ena är lite kortare, fyra kilometer. Jag är själv småbarnsförälder så jag vill testa nu, prova hur mycket de orkar gå.

En annan nyhet för i år är att det går att hyra kanoter för att paddla på Frösjön, mitt i centrala Gnesta.

– Jag vill prova att paddla i Frösjön med min son och sen i Marvikarna – det är jättevackert – och kanske tälta.

– Och så i Natån i Stjärnhov, det är ett sånt smultronställe som jag verkligen tycker om.

Artikelbild

Att paddla i Marvikarna är en naturupplevelse utöver det vanliga.

Hon vill också gärna uppmärksamma två av sommarens lokala evenemang: Fruntimmersveckan och Gnestaplanket. Under den första öppnar alla kaféer, butiker och gårdar längs väg 223 upp sina portar, samtidigt som det hålls tårtfatsparad på Skeppsta glashytta. Gnestaplanket är en årlig fotoutställning som i år anordnas den 28 juli.

– Det som är speciellt med den är att det kommer hit unika fotopersonligheter och ställer ut under några timmar. Man får titta på deras fotografier, men får också möjlighet att träffa dem.