V-förslag om närbuss får halv tumme upp

Majoriteten kan tänka sig att utreda ett förslag från Vänsterpartiet om närbussar i Gnesta.

Vänstern vill se närbussar eller närtaxi i Gnesta.

Vänstern vill se närbussar eller närtaxi i Gnesta.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gnesta kommun2019-10-23 13:32

Lejonparten av alla motioner från oppositionen sablas ned på fläcken. Men på kommunstyrelsens senaste sammanträde mötte ett förslag från Vänsterpartiet ett något ljusare öde.

– Vi tolkar det som att motionen beviljades. Det är ju sällan de vill säga det, men det står ju i svaret att man ställer sig positiv, säger Vänsterpartiets gruppledare Lena Staaf.

Motionen i fråga handlar om att Gnesta behöver närbuss eller närtaxi för att underlätta medborgarnas vardag. På kommunstyrelsens möte konstaterades det att tätorten håller på att växa ur kostymen "gångavstånd till allt". När Vackerby trädgårdsstad är färdigbyggt blir det åtminstone en rejäl bensträckare därifrån bort till Hagstumosse.

Kommunalrådet Johan Rocklind (S) formulerade sig såhär:

– Just nu är det kanske inte aktuellt, men det känns som att vi börjar närma oss den punkten.

Lena Staaf menar att en närbuss skulle kunna gå på linjetrafik där det behövs, för att sedan köra på anrop mellan turerna. En slags kommunalt finansierad taxi för de som bor där det behovet finns, med andra ord. Avsaknaden av privata taxiaktörer i Gnesta är ett av flera argument i frågan, enligt Vänsterpartiet.

Det låter dyrt?

– Ja, det kan det bli. Det är det som måste utredas. Problemet senast vi provade det här i Gnesta var just att för få använde det, men det beror ju också lite på hur mycket kommunen propagerar för tjänsten, säger Lena Staaf och tillägger:

– I dag krävs nästan bil om man bor i Gnesta, och vi måste ju komma ifrån bilåkandet för klimatets skull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!