Vattenläcka på förskola – barn flyttas

En vattenläcka i ett förråd på förskolan Solrosen i Gnesta har gjort att två avdelningar måste evakueras.

Två avdelningar evakueras på förskolan Solrosen medan man renoverar efter vattenläckan.

Två avdelningar evakueras på förskolan Solrosen medan man renoverar efter vattenläckan.

Foto: Maja Edsö

Gnesta kommun2019-10-29 13:46

– Personalen upptäckte vatten i förrådet när de skulle rensa där den 14 oktober, säger Anne Hedlund, förskolechef och tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

GFAB, alltså Gnesta förvaltnings AB, som äger byggnaden kopplades in för att undersöka omfattningen av vattenläckan. De gjorde en fuktmätning och rev upp en vägg i förrådet, och hittade då mögel.

– De hittade en liten tillväxt av svartmögel i förrådet, och mer fukt på en av avdelningarna. Det förrådet är dock inte ett ställe som barnen vistats på alls. De tror att det är ett handfat på en närliggande personaltoalett som är orsaken, och sedan har det alltså läckt in i förrådet, säger Hedlund.

Två av förskolans fyra avdelningar kommer att flyttas från förskolan medan man gör en renovering. Halva huset stängs av under arbetet. 

– Man har kapslat in det fuktskadade området så vi kan förbereda flytten. Det blir de äldsta barnen som flyttar, de yngre blir kvar på förskolan. Det kommer vara säkert, det har vi fått garantier på av GFAB.

Barnen kommer flyttas till Frustunagården, där det tidigare varit ett äldreboende. Flytten ska påbörjas på fredag.

– Vi väljer att inte riskera någonting. Det kan komma att rivas väggar, det kommer stå fläktar och det kommer låta mycket och det påverkar verksamheten, så därför väljer vi att evakuera. Möbler och annat som anses behövas följer med till Frustunagården, och därifrån blir det nära promenad till Solrosens gård eller Thuleparken för utevistelse, säger Hedlund.

Förskolan Solrosen i Gnesta har drabbats av en vattenläcka.
Förskolan Solrosen i Gnesta har drabbats av en vattenläcka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!