Hédi Fried vet vad hon talar om, hon överlevde de nazistiska förintelselägren. Och hon drar samma paralleller till dagens normförskjutning som till den under nazismens framväxt på 30-talet. Hon drar paralleller när Sverigedemokraterna tar på sig kostymer och blir städade till Hitlers steg från kuppen i ölhallen till uniformer och parlament. Hon känner igen retoriken.

Och det är här vi är någonstans just nu. Läget är dessutom ännu mer alarmerande i dag än under 30-talet, för i dag förs inte debatten i de ansvarstagande medierna i huvudsak. I dag är det trollfabriker, köpta visningar och laborerande med algoritmer på facebook och twitter som driver opinion. I dag har de högerextrema och högerpopulistiska sajterna mer än dubbelt så stor spridning än de 10 största medierna i Sverige på Facebook. Detta efter att den sociala mediejätten skruvat ner seriösa mediers räckvidd till förmån för andra grupper. Med andra ord de högerextrema.

En stor del av trafiken har DN nu knutit till Sverigedemokraternas egen kommunikationsavdelning. De driver främlingsfientliga sajter under annat namn. SD spelar Facebooks algoritmer som en virtuos spelar sitt piano.

En känsla av "alla tycker" "alla säger" "alla vet hur det är" tar sig in i vårt undermedvetna. Invandrare demoniseras till omänniskor, kriminella våldtäktsmän och terrorister som planerar att ta över landet. Inte för att det egentligen är sant, men vi är marinerade i skiten.

Och det är så vi nu går till val.

Det är här Hédi Frieds tal om normförskjutning blir så viktigt. Sakta men säkert avhumaniseras människor, det sätts klara distinktioner mellan vi och dom. Samtidigt har valrörelsen präglats av rädsla. Och motreaktioner mot Sverigedemokraterna. Få partier har pratat om sina egentliga hjärtefrågor. Vården, jobben, välfärden, skolan, skatten, miljön, infrastrukturen och försvaret. Vänster-högerfrågorna som kanske egentligen spelar roll i förlängningen har ersatts med globalism kontra nationalism i debatten.

I morgon, den 9 september är det val. Jag tycker att du ska fundera vilken fråga som ligger dig närmast, egentligen.

Jag säger som Hédi Fried. Gör din röst hörd. För det är allvar nu. Det är akut, det kan gå fort. Vi måste förstå att demokratin är hotad.