Ellinor är uppvuxen i Staffanstorp, utanför Malmö, i en villa med stor tomt. På villatomten och på familjens två kolonilotter odlade hennes far både grönsaker och växter. Växtintresset har sedan följt Ellinor genom livet och oavsett var hon har bott har hon odlat hemma, även om det handlat om en liten lägenhet. Skrattandes berättar Ellinor om hur hon på en yta om tio kvadratmeter i sin lägenhet odlat både rabarber, bärbuskar och ett äppelträd. På balkongen fick potatis och tomater samsas i samma hink trots att hon visste att det fanns risk att sjukdomar skulle spridas mellan plantorna.

Det roligaste Ellinor vet att odla är grönsaker och nu står hon i startgroparna för att skapa sin egen drömträdgård. Den nya villan som håller på att byggas i Trosa har en tillhörande trädgård på 1800 kvadratmeter.

– Många hade nog fått panik av att se en tom och jordig tomt men jag ser det som ett 20-årigt projekt jag kan få jobba med, säger hon.

Artikelbild

Gurkplanta, en av de ätbara grödorna man kan odla i sin trädgård.

Utöver att trädgården ska bestå av många ätbara grödorna, är Ellinors drömträdgård en lummig trädgård med många platser man kan sitta och vara på.

– Jag vill ha en klassisk altan, sen vill jag ha en mysig plats för en hängmatta och någonstans där barn kan leka.

Tomten har en liten tillhörande skogsremsa och Ellinor ska se till så att tomten växer in i det omgivande landskapet. Sedan ska hon börja med att ordna en ordentlig köksträdgård med färska kryddor. Flyttar in gör de först i juli.

– Just nu är växtintresset mest en frustration eftersom vi bor i en kappsäck och jag inte kan ge växterna den kärlek de behöver.

Artikelbild

I framtiden vill Ellinor ha en jordkällare att kunna förvara grönsaker i för längre hållbarhet.

Även om Ellinor tycker att det är kul att kunna odla sina egna grönsaker har hon inga tankar på att bli helt självförsörjande.

– Odlingen har gett mig en enorm respekt för bönder och har fått mig att förstå hur utmanande det kan vara. Om mina odlingar misslyckas så innebär det bara att jag får ta en extra sväng till affären men för bönderna får en misslyckad odling enorma konsekvenser.

I dag jobbar Ellinor som politisk sekreterare för Miljöpartiet i riksdagen. Till hösten kandiderar Ellinor själv till kommunfullmäktige i Trosa för samma parti, där står hon som andra namn på listan. Att sitta i kommunfullmäktige ser hon som en chans att lära känna sin nya kommun och lära sig hur allt fungerar. Att det är just Miljöpartiet som gäller för Ellinors del har hon vetat sedan tonåren.

– För mig handlar det om synsättet, att partiet ser till det långsiktiga. Det räcker inte att bara tänka på nästa mandatperiod.