Region Sörmland bildades 1 januari i år. I nya organisationen införlivades regionförbundet Sörmland och kollektivtrafikmyndigheten, därmed upphörde deras verksamheter som de sett ut fram till då.

Även landstingets bolag D-data och Landstingsservice upphörde för att införlivas i region Sörmlands regi. Det var ett politiskt beslut, som fattades först 30 oktober.

För att sätta punkt för respektive verksamhet i egen regi valde tre av organisationerna att bjuda på julbord eller mat på restaurang och krog och i något fall övernattning (kollektivtrafikmyndigheten).

Kollektivtrafikmyndigheten valde att hålla sin avslutning på hotell Malmköping 6 och 7 december. Notan landade på 70 690 kronor, inklusive övernattning.

Regionförbundet valde Södertuna slott för sin avslutning den 17 december med bland annat julbord och ett inslag med "Morgonsoffa", som programledaren Julia Rosqvist brukar leda för regionens näringsliv. Notan på slottet landade på 32 961 kronor.

D-data höll sina avslutningar i mitten av december på bland annat Pilkrog (Eskilstuna), Stenbro salonger (Nyköping) Blommenhofs hotell (Nyköping) med julbord och dryck. Notan landade 47 381 kronor.

Men för landstingsbolaget Landstingsservice AB blev det ingen avslutning att tala om.

Region Sörmlands kommunikationsdirektör Maria Karlsson sa först att Landstingsservice personal haft en avslutning med en föreläsning av Jan Bylund på länsmuseet i Nyköping, att det var en "framåtsyftande träff" tillsammans med personal från fastighetsenheten (FM) och verksamhets- och ledningsservice.

Föreläsningen hölls 28 november, alltså mindre en än månad efter beslutet att om att Landstingsservice skulle upphöra och fakturan skickades redan 6 november.

Den personal vi pratat med uppfattade aldrig att föreläsningen var en avslutning av bolaget.

Städpersonalen och vaktmästarna på sjukhusen och landstingets fastigheter inom Landstingsservice bjöds under december på gröt och skinkmacka

Varför höll inte Landstingsservice någon avslutning?

– Det handlar helt enkelt om tre olika bolag som valt att göra på olika sätt inför regionbildningen, uppger Fredrik Gustavsson, pressansvarig på region Sörmland.