Nyköpings lokala skidbacke, Ryssbergsbacken, är Sörmlands högsta backe, med en fallhöjd på 60 meter. Bara Yxbacken i Norrköping är högre, 107 meter, men den ligger som bekant i Östergötland. Det visar den sammanställning som SN gjort på sju backar i närområdet.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSI1MjAiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBzcmM9Imh0dHBzOi8vYW5uaWthLWNsZW1lbnMuY2FydG8uY29tL3Zpei81MGEyMDE1YS02YWY3LTQ2ODEtYmRlYi0zMGQ2ZjA1ODE3MjIvZW1iZWRfbWFwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIG1vemFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBvYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIG1zYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg=="]

Men även om Ryssbergsbacken ligger bra till i SN:s sammanställning när det gäller till exempel fallhöjd, finns mindre smickrande fakta. Ryssbergsbacken är Sörmlands dyraste backe för ungdomar. Här kostar ett dagskort 140 kronor, att jämföra med Vilstabacken i Eskilstuna, där ett dagskort faktiskt är gratis för ungdomar (Eskilstuna kommun finansierar kortet för ungdomar). Nyköpingsbor betalar 80 kronor i Vilstabacken.

Artikelbild

Yxbacken utanför Norrköping.

Peter Tholse, Friluftsfrämjandet i Nyköping, förklarar vart pengarna går:

– Det är för att ha råd att förnya oss och utveckla oss. Det är en balansgång, men vi har inget försvarstal till varför vi är dyrast i Sörmland, säger han.

Han berättar att pengarna delvis går till att förbättra uthyrningen, men även för att byta transformator så att de kan spruta mer snö i framtiden. Backen ska även få led-belysning.

LÄS MER: 60 saker att göra på sportlovet i östra Sörmland

Artikelbild

Spökbacken i Katrineholm.

Ryssbergsbacken är förhållandevis lång – näst längst i Sörmland. Bara Malmabacken i Malmköping är längre med sina 463 meter.

Långa backar uppskattas säkerligen av knattar, som kan behöva rejält med åktid innan den tricksiga liften ska bemästras igen. Men alla gillar inte långa flacka backar, som exempelvis Ryssbergsbacken får anses vara. Det berättar Peter Tholse på Friluftsfrämjandet i Nyköping.

Artikelbild

| Ryssbergsbacken i Nyköping

– Vi har hört att backen är för flack, speciellt av de som gillar att åka slalom, säger han.

Men för dem som gillar att göra trick på skidor, "jibba" som det också heter, är kraven lite annorlunda. Det är något som personalen vid Ryssbergsbacken har insett. Det finns hopp, rails och boxar i backen – olika hinder att utföra trick på. Till sportlovet kan delen komma att utökas, berättar Tholse. Hur stor "funparken" blir återstår att se, men det finns en plan för hur det ska gå till.

Artikelbild

Yxbacken utanför Norrköping.

– Vi breddar backen genom att putta ut snö i backen bredvid. Då kan vi få till fler hinder, säger Tholse.