Orientering är lite av en doldis i Idrotts-Sverige, och samlar ungefär lika många föreningsmedlemmar som basket och skytte. Men det är lätt att komma i gång, oavsett ålder, tycker Gnestabon Erik Jonsson som började orientera efter att ha agerat publik åt sin äldsta dotter i flera år.

– Vi stod och tittade på och till slut började vi springa själva, säger han.

För den som vill testa sporten, eller bara hitta en ursäkt att ta en stärkande promenad i skogen, finns Naturpasset. Fenomenet, som tidigare hetat både "Ströva utan stress" och Trimorientering, riktar sig till nyfikna utan förkunskap.

Runtom i södra Gnesta har OK Klemmingen satt upp 30 kontroller. På biblioteket och på en loka bokhandel kan man köpa ett paket med tillhörande karta. Sedan är det bara att ge sig ut på jakt efter de rödvita kontrollerna, som innehåller en bokstavskod som tillsammans bildar en rebus.

– Naturen kring Gnesta är helt perfekt för orientering, säger Erik Jonsson.

Naturpasset finns på 400 orter i landet. Tidigare år har det funnits tre olika kontrollpaket i Gnesta: skogspasset, fotopasset och cykelpasset. I år har man dock bara hunnit sätta upp kontroller för det förstnämnda.

Vad är det som är så kul med orientering?

– Om man tycker att det är kul att vara ute i skogen är det ett jättebra sätt att lura sig själv till lite träning för både kropp och huvud. Sedan är det kul att få lite bekräftelse varje gång man hittar en kontroll, säger Erik Jonsson.

Han vill gärna slå ett slag för att sporten passar för hela familjen.

– Det är lite som när man är i fjällen och åker skidor. Alla kan välja vilken backe man åker, men efteråt har man något gemensamt att prata om.