Grytsbergs golfklubb ligger norr om Stjärnhov i Gnesta kommun. Klubben arrenderar både mark och klubbhus av Grytsbergs säteri, som just nu satsar stort på upprustning och fler hotellrum.

I år har klubben även handplockat en erfaren golfinstruktör: Maria Jonsson som finns på plats två dagar i veckan sedan början av maj.

– Jag gillar att testa nytt och få nya erfarenheter. Jag blev uppringd av klubben som behövde en ny tränare och tänkte att det låter jättebra, säger Maria Jonsson, som har spelat golf i nästan 30 år och varit tränare i 15 år.

De senaste åren har hon jobbat med golf i både Oslo och sydöstra Spanien, men började så småningom längta tillbaka till Sverige.

– Jag längtade efter vädret, och det är en helt annan golfmiljö här.

Vad är det som är så roligt med golf?

– Det är en fantastisk idrott. Man kan spela med vem som helst, man får motion och man kan umgås samtidigt. Det har allt det där som gör att man mår bra och lever längre.

Maria Jonsson bor utanför Norrköping och jobbar även deltid som instruktör på Mauritzberg. Men hon har även jobbat i Nyköping i sex år.

– Grytsberg är en klubb i vacker miljö som är på gång. Det är mycket golf men det är även många som gifter sig här och det finns ett kafé som är ett populärt stopp för cyklister och motorcyklister. De är lite kända för sin räkmacka, har jag förstått, säger Maria Jonsson.

Didrik von Seth är ordförande i golfklubben. Han berättar att de är jättenöjda med rekryteringen av Maria Jonsson, som han hittade genom kontakter i golfvärlden.

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner och kurserna är övertecknade, säger Didrik von Seth.

Golfsäsongen är i full sving tack vare det fina vädret de senaste veckorna, men kylan i april var påfrestande för gräset.

– Vi har hört att det har varit problem på andra ställen, men vi har klarat oss väl. Det är alltid en utmaning med väderomslag.