Enda gången hon själv tycker hon varit i blåsväder var när hon anklagades för att plocka ut för mycket i politikerlön. Det var efter en kontroll från landstingets administrativa enhet som hon ertappades med att ha plockat ut 27 000 kronor för mycket i arvode. Som ledamot i landstingsfullmäktige lämnade hon in uppgifter om förlorad arbetsförtjänst. Hon var vid tiden, 2011, oppositionsråd i Katrineholm, och tjänstledig från sitt arbete inom polisen.

Landstinget ansåg att hon inte gjort någon inkomstförlust från polisen. Arvodesreglerna är tydliga för fritidspolitiker i landstinget, som hon de facto var: ersättning ges för förlorad arbetsinkomst.

Men Ewa Callhammar stod på sig och uppmanades att inte betala tillbaka. Det resulterade i en hel del artiklar i länets tidningar och späddes på eftersom hennes partikamrat Tomas Stääv var ordförande i arvodeskommittén och därmed skulle besluta om hon skulle betala tillbaka eller inte, vilket gjorde att jävsfrågan kom upp.

Det kan framstå som du är girig eftersom du hade betalt som oppositionsråd (45 000 kronor i månaden)?

Det håller inte Ewa Callhammar med om.

– Jag har aldrig åkt på några konferensresor och tycker att många konferenser är onödiga och för dyra. Man ska vara rädd om skattebetalarnas pengar. Och jag vägrade inte betala tillbaka utan uppmanades eftersom regelverket skulle ses över, säger hon.

I dag säger hon att hon kan ångra att hon stod på sig. Hon har betalat tillbaka varenda krona.

Men visst har andra saker fått en del att höja på ögonbrynen när Ewa Callhammar tagit till orda. Hon har gett uppseendeväckande kommentarer som ordförande i Folktandvården om att till exempel sjuktalen hos personalen sänkts tack vare konferens på lyxspaat Yasuragi. Eller att hon som utsedd att företräda bankkunderna i Sörmlands sparbank krävde att banken ska begära skadestånd av den tidigare bankstyrelsen. Ett uttalande hon senare ändrade och sa nej till en skadeståndsprocess.

– Jag säger nog vad jag tycker, men jag kan också ändra mig. Vad gäller banken sa jag vad jag kände då, men sedan när jag fått mer information förstod jag att en skadeståndsprocess inte är så lätt att vinna, säger hon.

[fakta nr="1"]

När vi möts i ett blåsigt Trolldal, några kilometer utanför Katrineholm, tycks hon vara lite på sin vakt, som om hon vaktar sin tunga, lite kort i tonen. Hästarna betar i hagarna och här och var hörs lite frustande. När hon pratar hästar med fotografen flyter orden och en häst gnäggar förtjust när hon klappar på mulen.

Ewa Callhammar tillbringar en hel del tid här vid Katrineholms ridanläggning. Precis som landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) är hon mer eller mindre uppväxt på hästryggen.

– Det är en frihetskänsla att rida ute i skogen, man tar in intryck. Och nu rider jag med ett av barnbarnen, säger hon.

Ewa Callhammar har genom de senaste åren fungerat som oppositionsråd i Katrineholm. En position hon har förstått att använda. Ifrågasättandet och kritiken mot Katrineholms starke kommunalråd Göran Dahlström (S) har varit ett vanligt förekommande tema.

Men nu tycker hon tiden är mogen att lämna kommunpolitiken.

– Jag har varit sexton år inom kommunpolitiken. Jag vill göra något nytt.

4,64 procent

... av rösterna fick Liberalerna vid senaste landstingsvalet. En minskning med 2,82 procentenheter jämfört mot senaste valet. Tre procent krävs för att nå ett mandat i landstinget.

Hon kunde också ha tillagt att hon är trött på att vara i opposition och ser inga möjligheter att peta Dahlström från tronen, vilket hon tidigare antytt.

Vända tillbaka till polistjänsten då?

– Nej, inte som det är i dag. Jag sade för övrigt upp mig från polistjänsten tidigare i år, säger hon.

[fakta nr="2"]

Hon har inga planer på att dra sig tillbaka och leva på politikerpensionen.

– Jag har fortfarande drivet och vill förbättra för sjukvården. En egen husläkare är något vi driver, det tjänar både tid och skapar trygghet.

Trots läkarbristen inom framför allt primärvården (vårdcentralerna) tror hon att det går att genomföra. Husläkarsystemet kan även fungera som en katalysator för landstinget som arbetsgivare och framhäva landstinget som en bra arbetsgivare. Samtidigt hänvisar hon till hur det fungerar bra i Norge. Husläkare har tidigare funnits i Sverige.

– Jag vill genomföra det här och tror det kommer locka läkare, säger hon.

Ewa Callhammar tar över som gruppledare efter Fredrik Lundgren, som redan i september förra året meddelade att han lämnar landstingspolitiken. Liberalerna har sedan dess varit i ett slags vakuum. Utspel och reformer har lyst med sin frånvaro.

Det ska Ewa Callhammar ändra på. Men frågan är vilken roll hon får spela. Partiet ligger farligt nära gränsen att åka ur landstinget.