Många är vi som, likt Viktor Rydberg, hoppas att snön ska lysa vit på taken när endast tomten är vaken. Efter flera gröna jular finns det faktiskt en liten möjlighet att drömmen om en vit jul ska slå in.

‒ Den milda luft som har strömmat in i går (tisdag) och i dag kommer säkert att tära lite på den snö som ligger i Sörmland just nu. Men vi går mot kallare väder igen på torsdag och fredag med nordvästliga vindar och lägre temperaturer, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Prognosen fram till julhelgen är, enligt Therese Gadd, svängig men som det ser ut i dagsläget kommer det falla någon centimeter snö i Sörmland dagen innan julafton då ett nederbördsområde ska passera in över länet. Det kan dock röra sig om snö som övergår i blötsnö då mildare väder lurar i slutet av nederbördsområdet.

‒Själva julafton ser sedan ut att bli ganska mild med temperaturer på ett par plusgrader så frågan är hur mycket av den här snön som ser ut att falla dagen innan julafton som faktiskt får ligga kvar.

[youtube id="djByZkQj4VA"]

Det väntas inte snöa på julafton, men prognosen är osäker och mycket kan komma att ändras.

‒Det är fortfarande några dagar framåt i tiden och hur snabbt nederbördsområdet väntas komma in över landet varierar.

Enligt SMHI:s databas över snödjup i Sverige genom åren har det varit barmark i Sörmland de fyra senaste jularna. Vi får gå tillbaka till julen 2012 för att hitta en vit jul i länet. Klimatförändringarna gör att vi sannolikt kommer att få vänja oss än mer vid gröna jular framöver.

‒Med varmare klimat kommer det bli fler och fler snöfattiga jular, säger Therese Gadd som konstaterar att julvädret engagerar.

‒Det är en av de tider som vi får mest frågor. Sommaren när man har semester är det också många som är intresserade, men annars ligger julaftonsprognosen högt på listan. Det är många som är lediga och vill ha en vit jul.

[fakta nr="1"]

Om man verkligen vill ha en vit jul, var ska man fira då?

‒Mest snö är det absolut upp över norrland, kanske lite mindre längs Norrlandskusten men i inlandet och fjälltrakten ligger det mycket snö.

Med tanke på det prognostiserade nederbördsområdet följt av mildare väder finns det anledning att utfärda en extra varning till dem som ger sig ut i trafiken dagen för julafton i södra Sverige.

‒De är alltid lurigt när det kommer ett nederbördsområde med mildluft. Det är säkert många ska ta sig till julfirande och i södra Sverige får man nog se upp med påfrysning på våta vägar, säger Therese Gadd som betonar att man alltid oavsett ska ta det försiktigt i jultrafiken.