Drömmen som ung var att jobba utanför Sveriges gränser. Linda Odart, som är uppvuxen i Stockholm, ville dessutom hjälpa andra. Samtidigt var det andra intressen som drog åt ett helt annat håll – äventyren. Hon har bland annat varit skidinstruktör i Sälen och i norska Hemsedal, där hon förövrigt träffade sin make, och så bodde hon i Nya Zeeland under ett år och utbildade sig till guide.

– För mig var det ett sätt att se landet. Fokus var forskajak, havskajak, klättring, vandring, snowboard... Absolut det bästa jag gjort, säger hon och skrattar.

Vi sitter i lokalen mitt emot biografen i Nyköping, Rygg- och Ledklinikens hem sedan sex år tillbaka. Det lilla företaget växer hela tiden, lokalerna vid Sunlight blev snabbt för trånga och snart flyttar man från lokalerna i Biostaden också. Den här gången går dock flyttlasset bara en trappa upp. Här ska man kunna samla de tre bolagen – Rygg- och Ledkliniken, Vaccinklinken och Företagshälsovården – på ett ställe och alla medarbetare ska slippa trängas.

Artikelbild

Linda behandlar huvudvärk bland annat genom att trycka på så kallade triggerpunkter i nacke och huvud. Extras reporter får känna hennes starka nypor på axlarna och i huvudet.

– Vi vill vara breda. Vi vill ha många olika professioner under vårt tak, patienten är i fokus. Sen har vi våra områden. Jag har till exempel hand om huvudvärk, Olle (Pettersson) knän och fötter, Andreas (Pettersson) jobbar mycket med axlar. Man ska kunna gå till en person, men så hämtar vi in information från de andra. Det finns ingen prestige, patienten ska bara bli så bra som möjligt, säger Linda och fortsätter.

– Det är ett roligt sätt att arbeta, dels får man koll på andras områden, dels blir kunden nöjd. Vi var ganska unika att jobba så här tidigare, men fler och fler kliniker börjar tänka som vi.

Det var i det här företaget som Linda alltså hamnade så småningom. Efter jobbet i Norge bestämde hon sig nämligen för att flytta tillbaka till Sverige. Linda ville utbilda sig och började först på Röda korsets sjuksköterskeutbildning.

– Trodde att jag skulle få en förtur ut i världen med dem, kunna få jobba åt Sida eller något sådant, men jag förstod ganska snart att så inte var fallet. Det var en vanlig sjuksköterskeutbildning, så jag slutade efter ett år. Jag sökte runt lite och valde en naprapatutbildning i stället och att få jobba med ”friska” människor. Det kändes roligare och sen såg jag en fördel att driva mitt eget företag så att jag kunde påverka min egen arbetssituation.

Artikelbild

Linda Odart behandlar främst huvudvärkspatienter. Intresset kommer ifrån att hon själv hade en hel del huvudvärk. – Och sen är det roligt att jobba med just huvudvärk eftersom man kan få ganska snabba resultat och det är tacksamt. Har man gått med huvudvärk varje dag i en månad så är man väldigt glad när det försvinner, säger hon.

Hon gjorde sin praktikutbildning hos Elizabeth Helger, som då var ensam ägare till Rygg- och Ledkliniken, 2006, fyra år senare erbjöds hon ett delägarskap.

– Elizabeth gör så många fantastiska saker ute i världen så vi klickade genast, säger Linda, som själv var med Vaccinkliniken till Uganda där de hjälpte till att starta upp ett barnhem.

Så äventyret finns där ändå, även om det är i det lilla formatet. Och på fritiden gillar familjen Odart att resa.

– Att resa och uppleva nya saker har alltid varit viktigt för mig. Jag och min man var med i tsunamin i Thailand 2004, vi var på en båttur precis utanför Phiphi island, och efter det tänker vi så klart efter lite mer vad vi ger oss in i och hur vi reser, men det hindrar oss inte från att uppleva nya äventyr.

Nästa äventyr blir en snorkelresa, till antingen Zanzibar eller Seychellerna.

Just nu, i mitten av november, består äventyret bara av att ta sig in på arbetsplatsen som håller på att renoveras. Linda har två yrkesroller, en administrativ och en läkande. Huvudvärksproblem är som sagt en av hennes specialiteter.

– 80 procent av de kunder som kommer till mig har ont i huvudet. Det är främst spänningshuvudvärk man kan behandla. Migrän däremot är svårare.

Spänningshuvudvärk, vad är det?

– Den sitter i nacke, axlar och skuldror – stress och muskelvärk kan ge huvudvärk.

Hur behandlas det?

– Mjukdelsbehandling, massage, triggerpunktsbehandling, strömbehandling och sen släpper man på låsningar. De kan sitta i nacken, käken och bröstryggen.

Bästa sättet att undvika sådana typer av problem är träning, speciellt core- och stabilitetsträning.

Många människor i dag har huvudvärk, om det är fler än tidigare låter Linda vara osagt, men att problemet har gått ned i åldrarna är hon säker på.

– De blir yngre och yngre. Mycket kan bero på telefonerna.

Även här är ordinationen att röra på sig. Kanske ett äventyr? Då följer man i varje fall i Lindas fotspår.