I ett enda andetag stressar man ned när man öppnar dörren in till Terese Brandells krypin på Bryggeriet i Nyköping.

Blomdoften slår emot alla besökare och julmusiken triggar inte i gång något utan sprider i stället enbart en positiv känsla.

– Jag har nog själv blivit immun för dofterna. Jag tänker inte på det längre, säger Terese leende.

Hon öppnade sin och sambon Martin Janssons affär, Blomstrande Brandell, för drygt åtta månader sedan. I en redan tuff marknad, hur törs man egentligen då öppna en till blomsteraffär?

– Det finns många butiker här och alla är fina, men det behöver inte betyda att de är konkurrenter. Mitt ord som styr allt är att inspirera. Och när det kommer till marknadsföring så tänkte vi direkt på torget. Redan innan vi startat allt visste vi att vi ville syssla med torghandel också och nu sedan mitten av april har vi stått på torget fredagar och lördagar. Onsdagar hade vi också till en början men det tog vi bort i somras då vi fick mer att göra.

Det har varit slitigt många gånger och under hösten kallt och regnigt, men Terese och Martin har byggt upp sitt företag sakta men säkert.

– Nu börjar man känna igen folk som köper sina buketter på fredagarna. Man vet vad de tycker om. Men nu under vintern kommer vi inte stå på torget, vi kan inte garantera kvalitén på blommorna då, men vi återkommer i vår. Jag vill vara med och skapa en levande stad.

Att Terese skulle jobba i en blombutik var inte självklart från början.

– Jag gick Nyköpings hotell- och restaurangskola först och tog studenten 2002, men insåg ganska snart att jag inte ville jobba med mat och gömma mig i ett kök – arbetstiderna är ju tuffa och det är ganska slitigt, jag kände någonstans att det inte var min grej. Så jag tog ett sabbatsår och gick en hantverkarutbildning och var lärling i en blomsterbutik i Nyköping.

Terese fortsatte jobba i samma butik innan hon tog steget och flyttade tillbaka till Stockholm där familjen kommer ifrån.

– Jag började i en stor butik på Hornsgatan och där blev jag kvar i elva och ett halvt år. Mot slutet var det som om det var min butik. Det blev min bebis.

Vad hon saknade där var just att få använda sin kreativa sida. I Stockholm var hon spindeln i nätet som såg till att allt fungerade, i Nyköping är det hon som är ansiktet utåt. Sambon Martin, som är utbildad ekonom, tar hand om pappersbiten.

– Jag har längtat efter att få vara kreativ. Dagtid satt jag mest på kontorsstolen i Stockholm, men nu får jag utlopp för alla idéer. Det är fantastiskt att få bygga upp något från grunden och göra det på sitt sätt.

Att blommor är trendigt just nu gör jobbet lättare.

– Det behöver inte vara stora blomsterarrangemang, det räcker med en vacker kvist mot en vit vägg. Folk gillar blommor och att plocka och det är den nischen jag försöker ha. Man har fria händer ”kom och plocka själv”. Jag hjälper självklart till, men jag märker att folk gillar att få välja blommor och kvistar själv, som smågodis.

Och inget är fel?

– Nej, allt ligger i betraktarens ögon.

Terese arrangerar dessutom inspirationskvällar där människor betalar en summa pengar och får tillverka något.

När vi halkar in på julen och börjar prata om julgrupper har Terese förberett tre olika alternativ för Extra. Från det riktigt billiga, till det kreativa som räcker länge.

Med en mamma som har en secondhandbutik är steget inte långt för Tereses del att just köra återanvändning när hon tänker julgrupper. Till det lite högre arrangemanget har hon till exempel använt en gammal plastlåda som tidigare innehållit pepparkakor.

– Man kan göra det lite kul och det kan bli en snackis. Lägger man i äpplen finns det något att sätta kvistarna i också, säger hon.

Det andra alternativet är lägre i sitt utförande, något som Terese tycker är lite underskattat i dag.

– De lägre arrangemangen har egentligen många fördelar. Dels behöver man inte böja sig runt den för att prata med den som sitter mittemot vid bordet, dels så ser man arrangemanget ovanifrån och det är lite nytt.

I den julgruppen har hon blandat olika krukväxter med vackra olikfärgade blad och rosatonade nejlikor.

– Nejlikorna kan man sedan byta ut när de blir dåliga. Det är bra att använda sig av snittblommor som håller länge som till exempel krysantemum, alströmeria, men när man sätter blommor så här kompakt så står de ganska länge ändå.

Den sista julgruppen innehåller något så enkelt som hyacintlökar, mossa, lite vackra grenar och en gammal glasburk.

– Nytt, gammalt, rostigt, använd vad du har hemma och vattna inte så mycket. Ju mer man vattnar desto längre blir skaften.

Och har du problem, kontakta en blomsteraffär.

– Vi hjälper alltid till med råd, säger Terese.