Crunch och stuns med valnötter

VÀlj valnötter. Knapriga, nyttiga och rackarns goda. Lika anvÀndbara i mat som bak.

ValnötstrÀd vÀxer vilt i lÀnder som Libanon och Turkiet. I Sverige Àr det svÄrt att fÄ nötterna att mogna.

ValnötstrÀd vÀxer vilt i lÀnder som Libanon och Turkiet. I Sverige Àr det svÄrt att fÄ nötterna att mogna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsstil & fritid2020-03-30 08:40

Nötter Àr naturens egen superhjÀlte. Fullsmockade med proteiner, vitaminer, nyttiga fettsyror, mineraler och fibrer. Dessutom smakar de kalasgott. Det Àr en av mÄnga anledningar till att det Àr perfekt att slÀnga i sig en nÀve nötter nÀr man hÄller pÄ att kollapsa av hunger, men inte hinner eller orkar inte laga mat. Man stÄr sig helt enkelt ett bra tag enbart pÄ nötter.

FinstÀmd beska

En av de trevligaste vÀnnerna i nötfamiljen Àr ju valnöten, Àven om den rent tekniskt sett faktiskt klassas som en stenfrukt. God Àr den hur som helst. Det skrynkliga skalet rymmer en inneboende liten smakbomb. En finstÀmd beska som bryter av mot den nÀstan krÀmiga konsistensen. Precis lagom tuggmotstÄnd förenat med en förtrÀfflig textur som passar i alla sammanhang frÄn sallader till bakverk.

Speciellt bra tycker jag att valnötter fungerar i vegetarisk matlagning. De ger extra crunch och stuns till alltifrÄn kÄl och spenat till rotfrukter och bönor. GÀrna i sÀllskap av vÀlsmakande ostar med lite krut i.

Är en fĂ€rskvara

Just den dĂ€r specifika diskreta bitterheten gör sig Ă€ven synnerligen vĂ€l i sötare sammanhang som till exempel till frukt, i kakor och desserter – och inte minst med allt som har med choklad att göra. Valnötter i brödbaket Ă€r ocksĂ„ en höjdare som ger garanterat saftigt resultat och lite skönt krisp.

Och som om det inte vore nog med fördelar Àr dessutom valnötter bra för blodtrycket, kolesterolet, hjÀrtat och sömnen. De anses Àven ha antiinflammatoriska egenskaper.

TÀnk bara pÄ att nötter Àr en fÀrskvara. Titta pÄ datumet nÀr du handlar och förvara dem sÄ svalt som möjligt sÄ att de inte hÀrsknar. Hittar du billiga valnötter kan du köpa ett gÀng och lÀgga i frysen att ta fram till husbehov.

Det Àr alltid lÀge för valnötter.

Kryddiga kanderade valnötter

Till 2 dl, 25 minuter

Kalasgott som snacks, men Àven perfekta att strö pÄ en sallad, glass eller dessert. Kryddorna kan varieras efter smak.

cirka 2 dl valnötter

1/2 dl strösocker

1 msk smör

2 tsk hackad rosmarin

1/2 tsk chiliflakes

1/2 tsk kanel

1 liten nypa flingsalt

Förbered en plÄt med bakplÄtspapper. Rosta eventuellt nötterna lite lÀtt i torr panna för djupare smak.

HÀll sockret i en stekpanna, tillsÀtt smör, rosmarin, chiliflakes, kanel och lite flingsalt. LÄt det sakta smÀlta pÄ medelvÀrme. Rör om med en trÀslev nÀr sockret börjar smÀlta och lÄt det fÄ en lÀtt ljusbrun ton, men det ska helst inte bli mörkare Àn sÄ. TÀnk pÄ att sockret blir extremt hett, akta sÄ att du inte brÀnner dig.

Blanda ned nötterna i sockret och sprid sedan snabbt ut dem pÄ bakplÄtspappret. Separera dem sÄ gott det gÄr med hjÀlp av tvÄ gafflar. Strö eventuellt över lite extra flingsalt. LÄt stelna.

Servera som snacks eller strö över en sallad för supersmarrigt crunch.


Brownies med valnötter och choklad

Till 12 stycken, 45 minuter

HÀr ger valnötterna bÄde tuggmotstÄnd och smak till hÀrligt sega brownies.

2 dl grovhackade valnötter

150 g smör

1 1/2 dl kakao

3 1/2 dl socker

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

2 Àgg

1 1/2 dl vetemjöl

100 g mörk choklad, 70 procent

florsocker

Smörj en lÄngpanna vÀl, cirka 20 x 20 centimeter för tjockare brownies (eller tÀck en vanlig plÄt med bakplÄtspapper för tunnare varianter).

SmÀlt smöret, ta bort frÄn plattan och hÀll i kakao under omrörning. FortsÀtt röra tills det blir en slÀt smet. TillsÀtt sedan socker, salt och vaniljsocker och vispa ihop ordentligt.

HÀll i ett Àgg i taget och fortsÀtt vispa. Pudra över mjölet och vÀnd ned det med en slickepott. Hacka chokladen grovt och lÀgg i tillsammans med hÀlften av nötterna och blanda vÀl.

Fördela smeten i formen. Strö över resten av nötterna.

GrÀdda i 175 grader i cirka 25 minuter. Kolla med en tandpetare, kakan ska vara lite kladdig i mitten.

LÄt svalna pÄ galler. Lossa kakan och dela den sedan i tolv bitar med en vass kniv. Pudra över florsocker inför serveringen.


Valnöts- och rödbetsbiffar med feta och apelsin

Till 4 portioner, 30 minuter

LÀckra biffar med mycket smak. Koka gÀrna rödbetorna i förvÀg sÄ att de hinner kallna ordentligt, det finns Àven fÀrdigkokta betor att köpa.

2 dl rostade valnötter, grovhackade

2 dl panko

2 Àgg

1 dl pressad apelsinsaft

500 g kokta rödbetor

1 msk hackad timjan

1 riven vitlöksklyfta

salt

nymalen svartpeppar

150 g feta

olivolja

honung

Till servering:

grekisk yoghurt

Rör ihop panko med Àgg och pressad apelsinsaft. LÄt stÄ och svÀlla i 10 minuter.

Skala rödbetorna om det behövs. Riv dem grovt i en bunke. HÀll i pankoröran och valnötterna och blanda vÀl. TillsÀtt timjan, vitlök, salt och peppar. Blanda ordentligt och bryt sedan ned fetaosten. Forma och krama till biffar.

Stek biffarna pÄ medelvÀrme i olivolja tills de fÄtt fin fÀrg, vÀnd försiktigt och stek tills de Àr genomvarma. Ringla över honung mot slutet.

Servera gÀrna med en klick grekisk yoghurt.


Att dricka till

Till brownies och kanderade nötter: Blandy's Colheita Malmsey (7833), 177 kronor.

Till biffar: Orballo Albariño (2696), 114 kronor.

Alkoholfritt till brownies gÀrna kaffe, och till biffarna Dryckeriet Pompom (11951), 19,90 kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!