Nötter Àr naturens egen superhjÀlte. Fullsmockade med proteiner, vitaminer, nyttiga fettsyror, mineraler och fibrer. Dessutom smakar de kalasgott. Det Àr en av mÄnga anledningar till att det Àr perfekt att slÀnga i sig en nÀve nötter nÀr man hÄller pÄ att kollapsa av hunger, men inte hinner eller orkar inte laga mat. Man stÄr sig helt enkelt ett bra tag enbart pÄ nötter.
FinstÀmd beska
En av de trevligaste vÀnnerna i nötfamiljen Àr ju valnöten, Àven om den rent tekniskt sett faktiskt klassas som en stenfrukt. God Àr den hur som helst. Det skrynkliga skalet rymmer en inneboende liten smakbomb. En finstÀmd beska som bryter av mot den nÀstan krÀmiga konsistensen. Precis lagom tuggmotstÄnd förenat med en förtrÀfflig textur som passar i alla sammanhang frÄn sallader till bakverk.
Speciellt bra tycker jag att valnötter fungerar i vegetarisk matlagning. De ger extra crunch och stuns till alltifrÄn kÄl och spenat till rotfrukter och bönor. GÀrna i sÀllskap av vÀlsmakande ostar med lite krut i.
Ăr en fĂ€rskvara
Just den dĂ€r specifika diskreta bitterheten gör sig Ă€ven synnerligen vĂ€l i sötare sammanhang som till exempel till frukt, i kakor och desserter â och inte minst med allt som har med choklad att göra. Valnötter i brödbaket Ă€r ocksĂ„ en höjdare som ger garanterat saftigt resultat och lite skönt krisp.
Och som om det inte vore nog med fördelar Àr dessutom valnötter bra för blodtrycket, kolesterolet, hjÀrtat och sömnen. De anses Àven ha antiinflammatoriska egenskaper.
TÀnk bara pÄ att nötter Àr en fÀrskvara. Titta pÄ datumet nÀr du handlar och förvara dem sÄ svalt som möjligt sÄ att de inte hÀrsknar. Hittar du billiga valnötter kan du köpa ett gÀng och lÀgga i frysen att ta fram till husbehov.
Det Àr alltid lÀge för valnötter.