Uppsluppet pĂ„ festernas fest –trots champagnemalör

Efter tvÄ Ärs coronauppehÄll samlades kungligheter, pristagare och ministrar pÄ Nobelbanketten i Stockholms stadshus. En uppsluppen stÀmning och gösfylld tomat inledde kvÀllen.

Nobelbanketten i stadshuset i Stockholm.

Nobelbanketten i stadshuset i Stockholm.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Nobel2022-12-10 07:53

Klockan 19 tĂ„gade huvudbordets gĂ€ster in till en högtidlig fanfar med orgel och trumpet. De 1 300 gĂ€sterna serverades mat och dryck enligt ett minutiöst schema varvat med underhĂ„llning och tal.

Det blev en extra lĂ„ng fanfar nĂ€r de ovanligt mĂ„nga pristagarna och kungafamiljen tĂ„gade ner för trappan i BlĂ„ hallen. Nobelstiftelsen har bjudit in dem som prisats de senaste tvĂ„ Ă„ren men som gick miste om prisutdelning och bankett pĂ„ grund av pandemin – totalt 22 stycken.

Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia var alla pÄ plats, drottningen och kronprinsessan i klÀnningar med olika rosa nyanser.

Kronprinsessan Victoria, vars klÀnning designats av modeskaparen Camilla Thulin, satt mellan medicinpristagaren Svante PÀÀbo och fysikpristagaren Alain Aspect, och den senare hade drottning Silvia till bordet.

Det var en konstant sorl kring borden i den blomsterutsmyckade BlÄ hallen. Kung Carl Gustaf hade kemipristagaren Carolyn Bertozzi som bordsdam. Prins Carl Philip hade Linda Vigilant, Svante PÀÀbos hustru, och prins Daniel har Phaedria Marie St. Hilaire bredvid sig, partner till den danske kemipristagaren Morten Meldal.

Tomat med gös

FörrÀtten, som liksom övriga rÀtter hÄllits hemlig fram till servering, bestod i Är av en tomat fylld med gös, persiljeemulsion och kÄlrabbi som skulle pÄminna om svenska högtider. Champagne serverades dÀrtill. Till huvudrÀtten, fÀrserad hjort, dracks ett vin frÄn Toscana.

Totalt 190 personer ingick i serveringspersonalen och 45 av dem serverade dryck i glas som kostar runt 900 kronor styck. Flytet i salen bröts en kort stund nÀr det visade sig att ett av boden inte fÄtt champagne till förrÀtten, ett misstag som snart rÀttades till.

Mellan rÀtterna bjöds traditionsenligt pÄ underhÄllning, det som med ett finare ord heter divertissement, sammanlagt fyra inslag.

ApplÄderna var högljudda efter artisten och lÄtskrivaren Rufus Wainwrights framtrÀdanden tillsammans med operasÄngerskan Elin Rombo och Svenska Kammarorkestern under ledning av Hans Ek.

Traditionsenliga tal

Klockan 21.40 var det dags för desserten, som i Är tagits fram av konditor Annie Hesselstad. Först dÀrefter fick hon och kockarna pusta ut.

Pristagarna fick hÄlla koncentrationen uppe Ànda till klockan 22.35, dÄ det var dags för dem att hÄlla tal, en pristagare frÄn varje kategori.

Alla hade sin egen ingÄng dÀr fysikpristagaren Alain Aspect tackade John Stuart Bell, kemipristagaren Carolyn Bertozzi tackade studenter och medarbetare. NÀr medicinpristagare Svante PÀÀbo stÀllde sig vid talarpodiet var det hans mamma som fick beröm, medan litteraturpristagaren Annie Erneaux tackade de som inte lÀngre finns ibland oss.

Ekonomipristagaren Ben Bernanke citerade den legendariske finansmannen Warren Buffet – “It’s when the tide goes out that you can see who is swimming naked” – och syftade pĂ„ att en finanskris skiljer dem som Ă€r förbereda frĂ„n dem som inte Ă€r det.

Klockan 23.15 började alla gÀster att gÄ upp en trappa till gyllene salen för dansen.

Fakta: Årets Nobelmeny

FörrĂ€tt: Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kĂ„lrabbi, brödkryddor samt krondillspĂ€rlor och blomsterkrisp. Dryck: Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru (2012).

HuvudrÀtt: Svensk hjort fÀrserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordÀrtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjÀrnanis. Dryck: Grattamacco Bolgheri Rosso (2021).

Dessert: Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjÀrnanis, plommonkrÀm, mirabellemarÀnger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefÀra. Dryck: BrÀnnland Iscider frÄn VÀsterbotten (2021).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!