Mr Trosa var Hans Nilsson. Det Hans Nilsson inte kunde om sin hembygd var inte värt att veta. Han bar epitetet Mr Trosa med stolthet. Mr Trosa skulle Daniel Portnoff kunna bära. Han har som kommunalråd burit Trosa i nästan 21 år, fyra år som oppositionsråd.

Men trött och proppmätt?

Nej, inte alls, uppger han.

Artikelbild

Trosas starke man Daniel Portnoff (M) tar sikte på fyra nya år vid makten. Han skulle kunna dra sig tillbaka och leva gott med en politikerpension på 58000 kronor i månaden. Men det har han inga planer på.

Daniel Portnoff började så pass tidigt inom politiken att han nu vid 47 års ålder skulle kunna dra sig tillbaka och låta Trosas skattebetalare betala hans lön fram till pensionen. Den så kallade politikerpensionen ger honom rätt till 75 procent av det månadsarvode han lyfter i dag. Som kommunstyrelsens ordförande har han i dag 120 procent, 78 480 kronor, av riksdagsmannaarvodet. 120 procent är ovanligt högt jämfört med andra kommuner och landsting, arvodet har Trosas politiker bestämt.

Är det dags att sluta och leva på politikerpensionen?

– Jag har inga planer på att dra mig tillbaka. Jag tycker fortfarande det är ett privilegium att få vara politiker. Jag tar fyra år i taget, det här är uppdraget lever man med ned nästan hela tiden., svarar han.

Daniel Portnoff för ett resonemang om att man som politiker kan gå tillbaka civilt arbete om man varit politiker. Innan han blev heltidspolitiker arbetade han som säljare.

Vi träffas vid Trosas nya badplats vid Borgmästarholmen. Solen kastar sina slösande strålar över sandstranden. Men att få honom att doppa sig är inte aktuellt. Han är ingen badkille, förklarar han. Vi får honom att i alla fall spankulera med bara fötter i vattenbrynet.

Finns det ingen risk att man efter så många år vid makten blir en förvaltare?

– Det är Trosas invånare som väljer vilken ledning man vill ha. Vi har ett ambitiöst program och vill fortsätta utveckla kommunen.

Och senaste valresultatet indikerade att han och Moderaterna inte är några förvaltare, menar han. Partiet tappade nästan sex procentenheter av rösterna och det var ett resultat av att väljarna inte gillade vad som hände, tycker han.

Vid valet 2010 fick han och Moderaterna över 46 procent av röster, ett resultat som gjorde Trosa till det fjärde starkaste Moderatfästet i landet. Valresultatet står i stark kontrast till exempelvis Moderaterna i Jokkmokk, som har ett mandat i fullmäktige. Annica Holmbom är Moderaternas ansikte i Lapplandskommunen och vill ha råd för att lyckas bättre.

– Jag tror att han (Portnoff) skulle säga åt mig att inte ge upp och även ge mig några sjukt bra insidertips för att lyckas med politiken, säger Annica Holmbom.

Men Daniel Portnoff har inget quick fix. Han poängterar att det är ett lagbygge och att "hålla örat mot marken" för att lyssna in invånarnas synpunkter.

– Jag är mån om att vi jobbar som ett lag och det finns ett fint stöd från Alliansen.

Han säger att han är ödmjuk till stödet och att stödet är lokalt förankrat. Men hur kommer det sig att stödet är så starkt från 28 procent 1998 till de senaste två valen på över 40 procent?

– Jag är bra på det jag gör och håller örat mot marken.

Även oppositionen uppskattar Daniel Portnoff, men passar också på att ge några nålstick.

– Han har ett driv och vill mycket och så, men Moderaterna kan vara lite kaxiga och jag tror inte det är bra att någon regerar i så många år, säger Tommy Fogelberg (V).

– Daniel har gjort mycket bra, men han har inte lyckats leverera i en högkonjunktur som nu. Det har varit sömnigt, säger Ann-Sofie Soleby Eriksson (S).

Vad är invånarna mest kritiska till?

– Vi får kritik att Trosa växt för fort och inte längre hänger med samhället, svarar Daniel Portnoff.

Inför de närmaste fyra åren stundar stora investeringar för Trosa i vägar och skolor. Skolverksamheten tillsammans med förskolan har högsta prioritet, förklarar han. Ansvar för helheten och ordning och reda i ekonomin är andra begrepp han använder för de fyra kommande åren.

Han tycker det är viktigt att hålla ihop Alliansen och att detaljplaner för Trosas utveckling ska beslutas över blockgränserna, med breda majoriteter.

Vilka andra partier är du beredd att samarbeta med efter valet?

– Vi söker väljarnas stöd för att fortsätta ta ansvar för Trosa kommun med våra vänner i Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna).

Några andra behöver inte göra sig besvär i Trosa.