”Facebooks nya algoritm visar bara 26 av dina vänner i flödet, men du kan lura systemet genom att skriva HEJ i kommentarsfältet”.

Ungefär så löd ett inlägg som dök upp i många Facebookflöden i veckan. Inlägget kommenterades hejvilt och delades vidare av alla möjliga. För när Facebookdemonen sätter fart, då spelar det ingen roll hur mycket man normalt sett hummar och håller med om att källkritik är viktigt. För varför kolla källan när alla andra delar vidare? När alla andra skriver ”hej” och förfäras över ”den nya algoritmen”, då måste det ju vara sant?

Nix. Inte alls. Facebook har mängder med algoritmer, men ingen som fungerar så som inlägget beskriver. Facebooks övergripande mål är att du ska få se de inlägg som är allra mest intressanta just för dig – och då vill de absolut inte välja mellan så lite som 26 vänner. Då vill de välja mellan alla tusentals inlägg som kommer från dina vänner och deras vänner och från alla upptänkliga sidor och grupper.

Ju mer kedjebrev på Facebook delas och kommenteras, desto fler får upp dem i sina flöden. De är oftast helt meningslösa, men ibland händer det att någon illasinnad lyckas få ut ett budskap som inte är okej, eller sprida en länk som går till ett trist syfte.

Så innan du delar vidare – tänk efter. Skriv inte hej för att alla andra gör det. Googla budskapet och kolla källan. Ställ dig själv ett par frågor: Varför delas det här vidare? Vad är syftet?

Om du gör det, så tar du ett källkritiskt ansvar. Och det ska du vara väldigt stolt över.