Vi plockar vi upp våra mobiltelefoner var tionde minut, i snitt. Apparna i telefonerna funkar lite som droger. Ingen behöver längre ha tråkigt och det är lätt att distrahera små barn i bilar, på restauranger och på arbetsplatser.

(…)

Det finns, som alltid, en motrörelse. Apple-grundaren Steve Jobs var en så kallad ”low tech-parent” – hur konstigt det än må låta. Han begränsade sina barns skärmtid rätt extremt. De fick inte alls använda paddor (”för beroendeframkallande”, ska han ha ansett) och telefonerna fick de bara använda någon timme på helgen.

I bland annat Frankrike får skolbarn inte ha mobilerna på i skolan – inte ens på rasterna – och även här i Sverige diskuteras mobilförbud.

(…)

Häromdagen publicerade Dagens Nyheter en genomgång av hur högerpopulistiska sidor sprids som vinden på Facebook inför valet. Vi känner igen tendenserna. Efter USA-valet 2016 jobbade ryska troll med att sprida bilden av ett USA i förfall – också det via Facebook. Under två år kan så många som 126 miljoner amerikaner ha nåtts av deras budskap, uppger DN.

(…)

Mobilerna må störa såväl våra barn som människorna runt dem. De stjäl uppmärksamhet och fokus och avbryter i tid och otid. Dessutom fylls sociala medier av fake news och lögner, vid sidan av självförtroendehämmande bilder av andras fantastiska liv.

Men. Telefonerna kommer inte att försvinna. Och vad händer med ett barn när vi säger nej?

I stället för förbud: Lär barnen hantera sociala medier och budskapen. För snart nog är det nioåringarnas tur att gå och rösta.