Eskil tre år och Vidar fem har hämtats från förskolan av mamma Johanna. Maken Jonas, som samåkte med familjen in till Nyköping på morgonen, har bestämt sig för att förlägga sitt träningspass efter jobbet.

– Han springer hem, säger Johanna förklarande.

Som småbarnsförälder gäller det att pussla med den dyrbara tid som finns och att dela upp ansvaret.

– Men jag prioriterar alltid mina barn. Deras aktiviteter är viktigare än mina. Jag får styra med den tid som blir över, säger hon.

Den svåra frågan först, hur ska en bra mamma vara?

– Snäll, rättvis, förstående, omhändertagande... en mamma ska vara där för sina barn.

Johanna tycker själv att hon satsar mindre på orienteringen nu än hon gjorde tidigare.

– Jag tränar visserligen minst ett pass om dagen, men vi åker inte längre på alla tävlingar. Tidigare kunde vi vara i väg varje helg, nu blir det kanske varannan. Och i år har vi struntat helt i Swedish League.

Numera kan Johanna dessutom åka ensam på en tävling med barnen och lämna maken hemma. Gården söder om Nyköping behöver renoveras så när frun är borta så sågas, spikas och målas det där.

– Men det är perfekt att åka iväg ensam med barnen. Jag lämnar dem på barnpassningen medan jag springer och de älskar det. De vill verkligen vara där eftersom det finns så mycket barn. Orientering är ju en familjesport. Och båda har börjat orientera också. Eskil är med i miniknaten och Vidar springer redan inskolningsklasser.

Och Johanna själv har fortfarande ambitioner i skogen. För inte så länge sedan noterade hon en sjätteplats på natt-SM.

– Och jag ska vara med i "Ö till ö" i år. Robban Berg undrade om jag inte ville vara i lag med honom så nu måste jag lägga in simning i träningspassen också.

Loppet hon ska delta i är ingen barnlek. 65 kilometer löpning och 10 kilometer simning och inte en enda orienteringsskärm att leta reda på.

– Så i helgen deltog jag i en halvmara i Kolmården. Det gick bra, säger Johanna ödmjukt och erkänner sedan att hon vann loppet.

– Och Jonas han var tvåa. Vidar sprang en halv kilometer han också. Jag tycker att det är viktigt att barnen rör på sig. Vad de håller på med för sport spelar inte så stor roll, bara de inte sitter och spelar dataspel.

En sak som familjen valt bort medvetet för att skapa mer tid är tv:n.

– Så jag kan inte hänga med i snacket om till exempel Eurovision, men vad spelar det för roll, säger Johanna med ett skratt.

Hur ska man få det att fungera då?

– Man måste prioritera och planera. När det är skogsbus (OK Hällens barnpass) på torsdagar tar jag barnen med dit och så får Jonas träna, och jag har en förstående arbetsgivare (Office IT Partner) så jag får träna två timmar på arbetstid så de passen brukar jag göra på lunchen. Jag brukar alltid göra ett schema i början av veckan och då får man planera efter vad man vet kommer att hända.