Det vet Elisabeth Lundmark, som byggt pepparkakshus nÀstan varje Är sedan tonÄren. Pepparkakshuset hon byggde i Är förestÀller VagnhÀrdas tÄgstation och var ett bestÀllningsarbete frÄn Trosa fastighetsförening. Huset sÄldes för 2500 kronor och pengarna skÀnktes till UNICEF.
Elisabeth Lundmark börjar med en hemmagjord deg. Blir den dÄlig sÄ köper hon degen istÀllet.
â Det brukar bli bĂ€st dĂ„, sĂ€ger hon.
Först kavlar hon ut degen, och sedan skÀr den utifrÄn mallar och sÀtter in i ugnen. NÀr det Àr klart efterskÀr hon med en skalpell sÄ att vÀggarna och taket blir rakt. Det Àr enklare att efterskÀra nÀr den fortfarande Àr varm och mjuk. Annars spricker den, förklarar hon.
â Skalpellen Ă€r min bĂ€sta vĂ€n!
Om det Àr nÄgot hon tydligt avrÄder frÄn sÄ Àr det smÀlt socker som lim.
â Det Ă€r helt vĂ€rdelöst. NĂ€r man har satt dit det sĂ„ Ă€r det fast. Om du sĂ€tter den fel kommer det att sitta fel.
IstÀllet anvÀnder hon sig av hemmagjord kristyr. Hon sÀtter ihop vÀggarna med det den första dagen, och nÀsta dag sÀtts taket pÄ plats. Eftersom det tar lÄng tid för kristyren att torka, sÄ kan man justera om allt tills det blir rakt och rÀtt.
Om efterskÀrningen blev fel tipsar hon om att anvÀnda ett rivjÀrn. Om du försiktigt river pÄ vÀggens sidor, eller vid fönsterna, Àr det enkelt att fÄ det rakt. Till fönsterna kan man smÀlta karameller i en slev i ugnen. HÀll sedan ner de i fönsterhÄlen med hjÀlp av sleven och vÀnta tills det stelnat. Hela processen berÀttade hon tar cirka 30-40 timmar.
Vid dekorationen pÄpekar hon att det Àr viktigt att hitta sin egna stil.
â Prova tills du hittar ett formsprĂ„k som Ă€r lĂ€tt för dig.
För att göra det enklare att dekorera med kristyr, gör den mjuk och smidig. DÄ blandar hon en Àggvita och tre deciliter florsocker tills det blir tjockt. Droppa i lite vatten i taget tills den nÀstan flyter ihop. Se till att konsistensen pÄ kristyren Àr mjuk och smidig.
Ibland hÀnder det dock att en av bitarna gÄr av. DÄ Àr det bara att göra om. Om det Àr ett litet hörn kan man ibland laga med kristyr, men om mycket Àr trasigt Àr det inte vÀrt att försöka limma ihop det.
Att baka en del tar inte sÄ lÄng tid.
â Det Ă€r lite det som Ă€r charmen med pepparkakshus. Man vet aldrig om det gĂ„r bra förrĂ€n det Ă€r fĂ€rdigt, sĂ€ger Elisabeth Lundmark.