Det var hästarna som gjorde att Mats Axby och hans familj köpte huset med några hektar mark söder om Gnesta för ett år sedan. När plattan till stallet skulle gjutas passade han även på att bygga ett litet rosteri. Det är där han trivs bäst, omgiven av kaffebönor och musik.

– Det här är en vuxenhobby som har gått lite överstyr. Men jag har lovat mig själv att inte bli för nördig, säger Mats Axby medan han varsamt luktar på de brasilianska bönorna som tumlar runt i rosten.

Det började som en hobby för fem år sedan. Via kontakter kom ett erbjudande om att vara med på den svenska VM-uttagningen i kafferostning. En fjärdeplats senare hade Mats köpt den orangea pjäsen han använt under tävlingen och bestämt sig för att göra hobbyn till en bisyssla.

Artikelbild

"Man ska dricka det man tycker är gott", tycker kaffenörden Mats Axby som inte har något emot lite skummad mjölk i kaffet.

– Man ska sluta rosta strax efter att bönorna knäpper första gången. Sedan gäller det att kyla snabbt, annars smakar kaffet unken gammal handduk, förklarar Mats.

Längs väggarna ligger stora jutesäckar med handplockade bönor från länder som Burundi, Etiopien och El Salvador. Allt kaffe köps in via en norsk agent, som bara handlar av småskaliga odlare, enligt Mats.

– Allt här är inte ekologiskt. För mig är det viktigare att veta vem som har odlat kaffet, och att de får betalt ordentligt.

Till vardags jobbar Mats Axby som filmfotograf och har gjort allt från Beck-filmer till SVT-serien Bonusfamiljen. Inspelningsperioderna är ganska intensiva, och ”det blir mycket snutkaffe”. Men han brukar även ta med sig lite kvalitetsbönor och en portabel aeropress, vilket uppskattas bland kollegorna. Mellan jobben finns det gott om tid att tillbringa i rosteriet.

Artikelbild

Det är maillardreaktionen som ger kaffebönorna sin smak under rostningen, alltså samma kemiska reaktion som sker när man steker en bit kött.

Rosteriet på hemmaplan har inga fasta öppettider, men den som har vägarna förbi ska kunna köpa med sig lite kaffe. Han ordnar även provsmakningar för grupper, och kaffet går att köpa i en butik i Nyköping.

Ett par julmarknader har det också blivit.

Artikelbild

Alla kaffebönor på Oaxen rosteri importeras från småskaliga gårdar, via en norsk agent.

– Jag ser mig lite som en kaffeevangelist, som försöker få folk att förstå vad bra kaffe är. Om du tittar på ett paket kaffe i affären och det inte står vem som har odlat det, tycker jag inte att man ska köpa det.

Espressomaskinen i köket är givetvis italiensk, men italienskt kaffe ger han inte mycket för.

– Det är ju inget kaffeland egentligen. Robusta har inget med kaffe att göra, konstaterar Mats.

Innan familjen flyttade bodde de på ön Oaxen vid Mörkö, men namnet fick hänga med till Gnesta. Ön har även gett namn till tidigare grannarna Agneta Green och Magnus Eks krog, som numer ligger på Djurgården i Stockholm.

– Jag har alltid varit matintresserad, och intresset för vad man stoppar i sig blir ju bara större. Man måste ju snöa in på något, säger Mats Axby.