”Det är ju bara bönder i Oxelösund”.

Jag hade tagit bussen in till Nyköping i mitten på 90-talet och fick höra illa underbyggda fördomar från lokalbefolkningen. Jag minns att jag tänkte personen som gjorde utlåtandet varken kunde ha satt sin fot i Oxelösund eller hade speciellt mycket respekt för matproduktion. Är det någon plats där det inte finns speciellt många lantbrukare är det i Oxelösund – men i Nyköpings kommun däremot!

Rivaliteten mellan städerna skiner även igenom när jag lyssnar på berättelser från generationerna innan då det förekom rena misshandelsfall – bara beroende på var offret kom ifrån.

Artikelbild

Nu är det ju som väl är oftast inte såhär. Det finns klara fördelar med att både bo granne med en kustkommun med en jättestor arbetsgivare eller att inte ha mer än en dryg mil in till en mysig stadskärna. Men frågan är om städerna någonsin skulle kunna samsas under samma paraply.

– Det kommer att bli jättetufft i framtiden för kommuner av den här storleken. Jag tror inte att vi kommer att ha råd att ha så här små kommuner kvar, säger Oxelösunds oppositionsråd Dag Bergentoft (M).

Frågan kommer upp när Alliansen i Oxelösund presenterar sin skuggbudget och han får frågan om ekonomin de kommande åren. Sveriges kommuners och landstings prognos pekar mot att de flesta svenska kommuner kommer att få det tufft de kommande åren.

– Jag tror att vi behöver slå ihop oss med Nyköping för att minska kostnaderna för administration och komma tillrätta med att så många byter arbetsgivare mellan kommunerna. Men det här är förstås något som måste diskuteras ordentligt. Om det blir aktuellt måste det göras en utredning. Folk måste få tycka till, fortsätter Bergentoft.

De flesta andra politikerna är dock mer avvaktande – och trycker på att det framförallt måste finnas en vilja från befolkningen.

– Det krävs en folklig förankring, det är mycket identitet i att tillhöra en kommun, speciellt om man bott på platsen länge, säger Catharina Fredriksson (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund.

Hennes motsvarighet i Nyköping, Urban Granström (S), är inne på samma linje.

– Det är klart att det kan finnas rationaliseringsvinster, men sedan kanske de aldrig blir så stora som man tror. Och till sist måste det finnas en acceptans för det här också. Det krävs nog att det kommer underifrån, att invånarna själva tycker att det är en bra idé, säger han.