Att släppa in ett gäng som precis startat förberedelserna för att vandra uppför Afrikas högsta berg i en affär specialiserad för friluftsutrustning kan vara som att släppa in en hungrig förskoleklass i en godisbutik.
– Jag blir lite orolig för att inte ha allt jag behöver. Egentligen klarar man sig väl med det jag har, men blir lätt frestad här. Det kostar om man inte hållit på med sådant här förut och börjar från noll, säger Eskilstunabon Calle Jacobsson.
Katrineholmaren Mikael Andersson arbetar som friluftsguide och behöver inte fundera länge på vad som är det viktigaste vare sig man ska gå uppför ett berg eller vandra en längre sträcka.
– Ett par väl ingångna kängor och en ryggsäck som sitter bra, säger han.
– Många tror att man behöver värsta grejerna, men det beror alldeles på vad man ska göra. Den här ryggsäcken använde jag när jag tog mig upp på Ararats topp och den fick jag gratis, fortsätter Andersson och visar upp en vanlig reklamryggsäck.
Jag frågar honom vad han absolut inte skulle ta med sig på en längre tur. Han tar en liten vända i affären och stannar framför en hylla.
– En portabel expressomaskin. Nu dricker ju jag inte ens kaffe, men det här känns väldigt överflödigt att bära med sig i ryggsäcken, säger han och håller upp den ganska skrymmande makapären.
En bra tumregel för den som ger sig ut på en flerdagars tur i naturen är att försöka ha med prylar som kan användas till flera saker. En så enkel grej som en vattenflaska som tål varmt vatten kan göra natten och morgonen lättare.
– Jag brukar fylla varmt vatten i några flaskor. Två kan man ha i skorna för att torka ur dem och se till att de inte fryser om det är kallt ute. I sovsäcken har jag en i fotändan med en socka runt så den inte bränns, säger butiksbiträdet Niklas Ferngren.
Han tipsar även om att det går att undvika mycket nattligt bök om man kan klara av det nattliga toabesöket i en flaska i sovsäcken, med eller utan kisstratt. Men att det sedan gäller att hålla koll på vilken flaska som använts till vad.
Friluftsguiden Christan Lund prioriterar den utrustning som gör att han sover och går bra när han ger sig upp på ett berg. Han är dock noga med en sak: att ha med sig en "snuttefilt" ut i naturen; något som gör turerna trivsammare. Men att det bara får finnas en snuttefilt i packningen. Det kan förstås vara just en filt – ingen dum idé alls – men lika gärna en pocketbok eller en mössa man trivs med.
– Jag har med mig en täckkjol oavsett om det är vinter eller sommar. Det är min snuttefilt som alltid är med, när jag tar på mig den mår jag bra, berättar han.
En täckkjol är i stället för att par fodrade skidbyxor. Fördelen är att den går att öppna helt i sidan och alltså går att ta av och på snabbt under raster utan att ta av kängorna. Samtidigt kan den vecklas ut och användas som filt.
Och vad har du att säga till dem som av någon anledning inte tycker att karlar ska ha kjol?
– Prova den så får du se.