I stället stämmer han gitarren och spelar en långsam, sparsamt framförd låt som vaggar publiken under äppelträden. Det tar säkert tio minuter innan andra låten hunnit börja – efter mer skruvande på gitarren – men om publiken skulle mött det förstnämnda hade de antagligen gått hem. De som är här lyssnar andäktigt och verkar vara väl medvetna om vilken konsert de kommit hit för.

Spelningen höjer sig ett par snäpp redan i den andra låten. ”Portugal” behåller den fina stämningen och är dessutom en av konsertens bästa låtar. Det hörs på publiken som fått konkurrera om sittplatserna i dag. Några får snällt sitta utanför syrenhäcken och lyssna.

Ytterligare några snäpp till höjs kvalitén när Karla-Therese Kjellvander kompletterar Christians röst och stämsången gör att låtarna växer sig större. Då är det vackert. Antagligen allra bäst i "the Valley".

Artikelbild

”It´s a matter of life and death, it´s a matter of happiness, what everybody knows”, sjunger de.

Paret bor i en gammal kyrka i Österåker i Vingåkers kommun sedan några år tillbaka och det har blivit några spelningar i sommar-Sörmland de senaste åren. Förra sommaren på Skottvångs grufva och sommaren 2016 Fåfängan. Även då satte han lapp på luckan. Det trots att det gått ett drygt decennium sedan Christian Kjellvander hördes och syntes mest ut i de bredare svenska publiklagren. Innan dess var han frontfigur i Loosegoats, men de i publiken som var tonåringar när det begav sig för det bandet – får vänta förgäves.

– Det blir inget Loosegoats. De får vika hädan i kväll. Det blir mina egna låtar från de senaste 20 åren, men i ny tappning då vi är en duo, berättade Christian Kjellvander innan konserten.

En sommarkonsert behöver inte vara en enda lång allsångsrefräng. Det finns ett värde i att efter en het dag få vaggas in i en avslappnad stämning under ett äppelträd. Även om några av låtarna har refränger som smyger sig på en – och visar sig vara riktigt bra.