Efter tisdagens dödsfall skickades delfinen Pärla till obduktion hos Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. Men någon dödsorsak har ännu inte kunnat konstateras.
– Man har gjort en första obduktion och där har man inte kunnat fastställa en tydlig dödsorsak. Vi inväntar nu provsvaren och en slutlig rapport från SVA, säger Cecilia Björling.
Innan slutrapporten kommer, vilket kan ta upp till flera månader, vill djurparken inte spekulera i en möjlig dödsorsak. En delfin som lever i en djurpark kan bli upp till 40 år gammal, om de inte drabbas av sjukdom. Pärla, som föddes i parken 2012, skulle ha fyllt 13 år i år.
– Om åldern spelar in i det vet vi inte alls i dag, säger Cecilia Björling.
Delfinariet håller nu stängt och delfinföreställningen Hope är inställd veckan ut. Eftersom man inte vet vad Pärla dog av sätter parken in förebyggande åtgärder för de kvarvarande tio delfinerna.
– Våra veterinärer jobbar just nu aktivt med att följa upp delfinernas mående, de observeras och övervakas och kan också vid behov behandlas i förebyggande syfte.
Men hittills har ingen mer delfin insjuknat.
– Vi har inga fler konstaterade sjukdomsfall i nuläget, säger Cecilia Björling.
Vi frågar om Pärla hade en särskild roll i showerna, om hon gjorde några trix som de övriga inte kan, så hon blir svår att ersätta.
– Det är inte så att föreställningen i sig påverkas av att en individ inte är med. De får ju välja helt fritt. Om de inte vill vara med under en föreställning kan de simma iväg till en annan bassäng, för det är öppet, säger Cecilia Björling.
– Men det viktigaste nu är att vi ser att delfinerna mår bra, att det vi observerar och det vi testar dem för visar att de mår bra. Sedan får vi ta ett beslut kring föreställningarna utefter det.
På sikt är planen att Kolmårdens Delfinarium ska avvecklas och delfinerna flytta till nya hem. Beslutet togs redan 2022.
– Det arbetet pågår fortfarande för fullt. Det är ett arbete som vi visste kommer ta tid. Vi har inga beslut fattade kring det, säger Cecilia Björling.
Djurparken samarbetar med den Europeiska djurparksföreningen, EAZA och går igenom en massa olika alternativ vilket enligt Cecilia Björling är ett tidskrävande arbete.
– Vår högsta prioritet är att djuren ska få ett så bra nytt hem som möjligt.
Vad skulle du säga till folk som undrar "Varför tar det så lång tid? Varför lägger de inte bara ner?"
– Det är en komplex process för det ställer höga krav på timing, kompetens och noggrann planering. Och en flytt kräver i sig jättemycket noggranna förberedelser. Delfinerna tränas för att klara av en transport. Kombinationen av många faktorer gör att det tar lång tid, säger Cecilia Björling.
Jag antar att ni helst inte vill skicka dem någonstans där ni upplever att det blir sämre än de har det hos er.
Skulle det kunna bli så att ni har kvar delfinerna i alla fall, om ni inte hittar ett tillräckligt bra ställe för dem att bo på?
– Jag vågar inte spekulera i det nu. Vår plan står fast att vi letar ett nytt hem till delfinerna. Tillsammans med EAZA kollar vi på nya anläggningar. Delfinernas välmående är det absolut viktigaste och vår högsta prioritet och det kommer att ligga till grund för det också, säger Cecilia Björling.