Här hamnar de exotiska djuren när smugglarna blir påkomna

– Det här är det alla djurparker strävar efter att bidra med, säger Rickard Sjödén, som driver Rescue-center vid Tropicarium i Kolmården.
Där tar de hand om djur som myndigheter har omhändertagit – med målsättning att kunna placera ut dem till djurparker runt om Europa.

37 stycken Gulnackade amazonpapegojor har bott på Rescue-centret under våren.

37 stycken Gulnackade amazonpapegojor har bott på Rescue-centret under våren.

Foto: Rickard Sjödén

Kolmården2025-04-20 09:04

På Tropicarium i Kolmården är det fullt med exotiska fiskar, ormar, apor och andra djur. Men en trappa upp finns en avdelning som kanske inte är så välkänd.

Där finns Nordens största Rescue-center för hotade djur som beslagtagits av myndigheterna. Centret startade redan 2017.

– Vi tar varje år emot ett stort antal djur som omhändertas av tull, polis eller länsstyrelsen, säger Rickard Sjödén som är vd för Tropicarium.

undefined
Rickard Sjödén säger att det är mycket arbete med att dokumentera allt man gör och att hitta nya platser för djuren.

Rickard Sjödén och Kalle Melkersson, som är reptilansvarig på Tropicarium, visar runt i lokalerna på ovanvåningen. Just den här dagen var det tillåtet att gå in där det fanns omhändertagna sköldpaddor.

– De djur som är här har blivit provtagna och testade, vilket gör att vi kan gå in där. Annars är det full skyddsmundering som gäller då djuren inledningsvis hålls i karantän, säger Rickard Sjödén.

På Rescue-centret har man byggt en ny veterinärklinik specifikt för de djur som kommer dit. Detta för att vårda djuren på plats och slippa åka iväg till veterinär med dem.

– Här tas djuren in smittskyddssäkert när de kommer till oss. Detta för att eventuell smitta inte ska spridas, säger Rickard.

I rummet innanför veterinärkliniken finns ett rum där man förvarar en hel del av de djur som omhändertagits. Just nu är det fullt med lådor som innehåller små sköldpaddor.

undefined
Kalle Melkersson är reptilansvarig på Tropicarium.

Kalle Melkersson berättar hur de hamnade här.

– De här beslagtogs vid Landvetters flygplats. Djuren hade förvarats i utrymmet för vanligt handbagage. En hel del av djuren hade redan dött.

31 stycken sköldpaddor var dock vid liv och de togs med till Rescue-centret för artbestämning.

– När jag artbestämde dem så visade det sig att de tillhörde arten Spenglers bladsköldpadda, som är akut hotad. När vi kollade upp med andra djurparker så visade det sig att vårt beslag på Landvetter var lite större än totala mängden bladsköldpaddor som finns i hela Europas djurparker, säger Kalle.

Därför startades ett bevarandeprogram för arten. Genom att etablera ett avelsprogram kommer både de konfiskerade individerna och deras avkommor att spela en avgörande roll om utsättningar skulle bli aktuella i framtiden.

– Det är väl det enda positiva med det här beslaget, annars är det mest tragiskt.

Handel med utrotningshotade djur är en stor svart marknad som omsätter stora summor varje år. 

undefined
31 stycken sköldpaddor av arten Spenglers bladsköldpadda beslagtogs på Landvetters flygplats.
undefined
Flera av de utrotningshotade sköldpaddorna är tingade, den här ska till London Zoo.

Nu har dessa sköldpaddor varit ett drygt år på Rescue-centret och snart ska de ut i Europa. Djurparker har bokat dem och de flyttas när den rättsliga delen av omhändertagandet är klar.

Kalle Melkersson är tillförordnad artbestämmare av Jordbruksverket.

– Det innebär att mitt namn finns på listor hos tullen och polisens djurskyddsgrupp. När det fastnar reptiler i tullen så ringer de mig.

Nyligen beslagtogs ett stort antal papegojor som hamnade i Rescue-centret.

– Totalt var det 37 stycken och nu återstår det sju papegojor kvar att placera ut. De var av arten Gulnackad amazonpapegoja som är akut hotad i världen, säger Rickard Sjödén.

undefined
37 stycken Gulnackade amazonpapegojor har bott på Rescue-centret under våren.

På Rescue-centret har man även tagit hand om apor, men även en Nilkrokodil har varit placerad där. En art som kan bli upp till fem meter lång.

– Det var inte så stor då, men man undrar hur den som köpt den och hade den hemma tänkte, säger Rickard.

– Vi har även haft ett stort kattdjur som heter Serval här.

En Serval kan bli upp till 1,8 meter lång och väga upp till 18 kilo.

Under tiden den rättsliga processen pågår och djuren befinner sig på Rescue-centret så får Tropicarium en viss ersättning från myndigheter. Sedan står Tropicarium för transportkostnader när djuren placeras ut och även kostnaden för alla tester. När det handlar om långa transporter kan mottagaren hjälpa till med fraktkostnaderna.

undefined
Transporter till andra djurparker i Europa samordnas med Kolmårdens djurpark.

– Att ordna med all dokumentation tar mycket tid och sedan att hitta lämpliga djurparker som kan ta emot de omhändertagna djuren, säger Rickard Sjödén.

– Det här är det alla djurparker strävar efter att bidra med.

Rickard Sjödén säger att de har en fördel att de har Kolmårdens djurpark nära då de kan samordna transporter när det är möjligt. Sedan använder sig Rescue-center av det stora nätverk av djurparker som finns inom EAZA – European Association of Zoos and Aquaria – och har dessutom direktkontakt med de djurparker som berörs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!