En av vår tids absolut största filmregissörer utsåg faktiskt musiken till den allra viktigaste konstformen. Ingemar Bergman brukade säga att ”Om jag var tvungen att välja mellan att förlora hörseln eller synen – då skulle jag behålla hörseln”.

Med tanke på att Ingemar Bergman skulle ha fyllt 100 år i år, är det minst sagt vältajmat att ta med kulturikonens kärlek till musik som en programpunkt på kammarmusikdagarna. Den musikaliska resa som publiken kommer att få följa med på utarbetades för flera år sedan, berättar pianisten Roland Pöntinen.

– Vi har turnerat runt med den här konserten under några års tid nu. Men turnerandet har så klart intensifierats med tanke på Bergmanåret, säger han till SN.

Artikelbild

| TV-producenten Marie Nyreröd intervjuade Ingemar Bergman vid flera tillfällen. Under konserten på kammarmusikdagarna berättar hon om filmikonens musikintresse och visar en del filmklipp.

Förutom att konserten bjuder på pianospel av Roland Pöntinen, kommer publiken att få ta del av Ingemar Bergmans musikintresse via tal och bild. TV-producenten Marie Nyreröd, som har gjort flera dokumentärer om Ingemar Bergman, kommer nämligen att berätta om mästarens musiksmak och även visa en del filmklipp.

De musikstycken som Roland Pöntinen kommer att framföra använde Ingemar Bergman ofta i sina filmer: bland annat av Chopin (Höstsonaten och Viskningar och rop), Schumann (Musik i mörker), Bach (Tystnaden) och Schubert (Larmar och gör sig till).

Hur skulle du vilja beskriva den musik som Ingemar Bergman använde sig av?

– Det är inte några svåra musikstycken utan snarare kanske de kan beskrivas de olika kompositörernas smycken. Absolut fantastisk och bra musik men inte speciellt svår, säger Roland Pöntinen.

Årets kammarmusikdagar kommer att äga rum på Culturum och i Hjortensbergskyrkan. Tidigare år har konserterna hållits på Culturum och i Stjärnholm.

– Det var dyrt och arbetsamt att få en flygel till Stjärnholm. Därför har vi i stället inlett ett samarbete med Hjortensbergskyrkan, som har en flygel av tillräckligt god kvalité, säger Birgitta Nidefelt, ledamot i Nyköpings kammarmusikförening som arrangerar kammarmusikdagarna.

Hon berättar att inför årets kammarmusikdagar är det konserten med Roland Pöntinen som har sålt bäst hittills. Men hon slår gärna ett slag för de övriga tre konserterna, speciellt inledningskonserten med de tre unga musiker som bildar Trio CWZ.

– De har blivit hyllade för sin talang och briljans. Jag måste erkänna att jag tycker det ska bli en väldigt spännande konsert, säger hon.