Det finns troligtvis stora mängder kobolt och koppar i marken under Koppartorp. Det visar databaser hos myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU). Och detta är ett krav för att tillstånd ska ges för de markundersökningar som gruvbolaget Kobald Mineral Holdings har sökt och nu fått.
Med den rätten får bolaget första tjing på eventuell gruvbrytning i området.
Beslutet att tillåta undersökningar gäller redan, även om de boende har rätt att överklaga beslutet fram till den 2 december. Men gruvbolaget får i nuläget inte göra mer än vad som gäller under allemansrätten. Och det finns olika sätt att ta reda på om det finns förhöjda halter av mineraler under marken. Undersökningarna kan göras till fots med markmagnetiska mätningar, med flyg eller genom att ta jordprover och skicka på analys, men om något ska göras närmare än 200 meter från en bostad eller industri måste markägaren eller den boende ge sitt medgivande.
– Markägaren kan säga nej och då får bolaget inte göra något, säger Stefan Touma vid Bergsstaten.
Det är Bergsstaten som har gett bolaget tillstånd att undersöka marken. Bergsstaten är den del av SGU som handlägger ärenden om utvinning av mineraler i Sverige.
Visserligen kan bolaget gå till Bergsstaten och kräva att markundersökningar görs även om en större markägare skulle säga nej, men det hör till ovanligheterna, enligt Stefan Touma.
– Då fastställer vi vad som är okej, men det är väldigt ovanligt att det blir så. Bolagen försöker ofta ha lite goodwill.
Bolaget måste också ta hänsyn till det känsliga djurlivet som finns i området kring Koppartorp, skriver länsstyrelsen i sitt yttrande. Och för terrängkörning måste länsstyrelsen kontaktas.
Om stora fyndigheter skulle hittas så har alltså bolaget med undersökningsrätten förtur till gruvbrytning i området. Men det är långt kvar tills det kan bli verklighet. Det finns 625 gällande undersökningstillstånd i Sverige. De flesta är visserligen storbolag som Boliden och LKAB, men nästan hälften är utländska aktörer som letar mineraler hos oss. Syftet är att bryta mineraler, men ett fåtal undersökningar leder till faktisk gruvdrift.