Romantisk dans på bryggan någonstans långt ut i skärgården? Festklädd och så där lagom avslappnad och glad, kan tro.

För mig har i stort sett alla midsommaraftnar sedan vi skaffade hus för si så där 20 år sedan tillbringats i arbetskläder och med skit under naglarna.

Hur det nu har kommit sig har vi alltid bestämt oss för att till exempel måla om huset just under den helgen. Lättare att locka föräldrar och bror till huset när det vankas fest och sedan sticka en målarpensel i deras händer.

Vi har gått från ett vitt hus, till ett svagt grönfärgat till den gråaktiga kulörten som vi har nu, som gick under namnet Nantucket beige. Det är för övrigt en helt annan historia. Enligt färgkartan i butiken var nyansen just beige när vi köpte den. Mina föräldrar provmålade friggeboden medan vi var på semester, var förundrade över färgvalet med tanke på att maken sagt att den skulle vara just ljus, och ringde ängsligt och undrade om det stämde. Allt det här hände för övrigt bakom min rygg eftersom det skulle vara en överraskning till födelsedagen. Maken sa ja så gissa om vi fick en chock när vi kom hem och möttes av en i mitt tycke kolsvart fasad.

”Lugn”, sa maken till mig och replikerade sedan med den numera klassiska repliken: ”det ljusnar nog i morgon bitti.”

Det visade sig senare att färgbutiken hunnit byta namn på färgen under vår första betänketid, men det spelade ingen roll. Den stora kåken fick bli grå den också – nyansen skiftar i olika väderlekar och går från just kallt grått till aubergine och ibland en kopp varm choklad – och vi har inte ångrat det en enda sekund. Så småningom visade färgen sig bli väldigt populär och vi såg hus efter hus målas i samma nyans. Undrar om de tog miste på namnet, de också?

Hur som helst, en annan midsommar tillbringade min man och min pappa stora delar av helgen i källaren under huset. Det är mer som en liten cell, kall och fuktig, men perfekt förvaring för till exempel alkoholhaltiga drycker. De spenderade så mycket tid där nere att vi undrade om de hade börjat firandet under jord, men inte. En besvärlig vattenpump ville inte installeras som de ville så de dök inte upp förrän regnet började strila utomhus.

Ett annat år skulle den höga flaggstången fällas, tvättas och hissas upp på nytt, ett nytt rör från vattenbrunnen grävas och så var det året när vi släpade massor av sten in på tomten för att fixa en bäck med vattenfall till dammen.

Som sagt, inte en midsommar utan projekt och hårt arbete. Och det har varit samma sak om vi besökt mina föräldrar och min bror. Men vi har i varje fall fått god mat på kvällen.

Ha nu en trevlig helg och se till att inte ta ut er för mycket.