I tv-serien, som är inne på sin 14:e säsong och som handlar om änglar, demoner och alla andra konstiga skuggfigurer som lever på denna jord, hamnar ängeln Castiel i tomheten mellan himmel och helvete. Änglar kommer nämligen inte till himlen när de dör utan slutar sina liv med att sova på detta mörka ställe. Castiel å sin sida väcks upp och vandrar omkring helt vilse i allt mörker.

Så kändes det första dagen jag åkte hem från jobbet efter att vintertiden slagit till. Nattsvart.

– Nu ska vi leva med det här i sex månader, muttrade den bättre hälften på sätet bredvid.

– Folk säger att det är så mysigt, man kan tända ljus och så, men det tror jag inte på, fortsätter han.

Maken tycker helt klart inte om vinterhalvåret i Sverige.

Och visst, det är en ganska jobbig tid vi har framför oss. Det är många veckor kvar innan vi kan börja drömma om långa, lata och framförallt varma sommarkvällar – om man inte beställt en semesterresa till tropiska breddgrader vill säga – och de kyliga höststormarna avlöser varandra.

Hur brukar du göra för att klara av hösten och vintern?

Att pyssla till jul, om det handlar om dekorationer eller egengjorda julklappar, kan ju vara ett sätt att fördriva tiden. Själv köpte jag en instruktionsbok i våras om hur man gör små söta hundar genom tovning. Det kommer säkert att fördriva min tid en stund, även om jack russel-terriern troligtvis kommer att likna mer en ko än en hund. Jag vet hur mitt pysslande brukar sluta.

Eller så gillar jag att testa lite nya maträtter, mycket hackande och skärande i köket och så i slutändan goda, väldoftande grytor.

Man måste helt enkelt hitta lite ljusglimtar trots att löven fallit från träden och vinden viner runt stugknuten.

Man kan ju alltid testa ljusterapi, det ska vara bra för vinterdepressioner, men så långt har inte jag kommit. När jag ännu solade i solarium så var det i varje fall en kick att bli så där genomvarm för en liten stund. Man kan ju också sätta sig i en bastu eller som jag gjorde för ett tag sedan, träna i ett rum där temperaturen låg på över 34 grader. Då får man dels en endorfinkick, dels blir så varm under skinnet att det håller i sig i ett par dagar.

Som vanligt så är det upp till dig själv att hitta vägen ut från mörkret.

Castiel fick hjälp av en vän och det är ingen dålig lösning det heller.