Det skulle lika gärna kunna vara den 16 augusti 1977. Alltså för i dag på dagen 41 år sedan. The day the music died eller the day the king died. The king of rock'n'roll alltså, Elvis Presley. Min största idol och ett smeknamn som (för)följt mig i 25 år, sedan jag stod på scen och sjöng Love me tender inför hela skolan.

Just den här veckan, när det sammanfaller med årsdagen av kungens dödsdag firar Elvisfans runtom i världen och inte minst i Memphis, Tennessee där Elvis bodde större delen av sitt liv och sedan dog. "Elvisweek", som veckan kallas. Kanske lite freakshow att fira ett dödsfall, men det säger lite om den idoldyrkan som omger en av de främsta sångare och artister världen skådat. En vägvisare för dåtidens ungdomar och även en riktning för vartåt musiken skulle utvecklas.

Jag hade själv glädjen att få uppleva Memphis och den kungliga bostaden Graceland för sex år sedan under en resa dit, där musiken och även myten om Elvis fortfarande lever.

Finns det någon lokal koppling till detta? Tja, bläddrar man upp onsdagens kultur&nöjessidor i SN eller på sn.se noteras att en viss Brolle ska uppträda i Nävekvarn på lördagen. Han har ju tolkat såväl Buddy Holly som Elvis och vi får antas att det kommer märkas även här i Sörmland.

"Elvis has left the building" ropades det ut i högtalarna efter konserterna på 1970-talet fram till det tunga och för tidiga slutet. Men rent musikaliskt och ur minnena hos oss fans har kungen inte alls lämnat byggnaden. I dag låter jag polisongerna synas.