När Voices genomförs för sjunde året i rad vill man lyfta fram kvinnliga musiker och tonsättare. Projektansvarige Aage Asikainen, sångpedagog på Kulturskolan, förklarar årets tema med att det är en del av skolans jämställdhetsarbete. Men även att man vill lyfta fram underrepresentationen av kvinnor inom musiken.

– Om man kollar på till exempel STIM är det bara tjugo procent av medlemmarna som är kvinnor. Det är ett bra tillfälle i år att ha det som ett fokus, att få fram det kvinnliga skapandet.

I listan med musiken som framförs hittar man bland annat låtar av Dolly Parton och Pink, men även svenska låtskrivare som Laleh och Linnea Henriksson. Blandningen på musik är något som Aage Asikainen beskriver som en blandad kompott och något de brukar göra när de sätter upp en föreställning. Som vanligt är det också eleverna som står på scen med en del hjälp från lärarkollegiet.

Artikelbild

– Det är någon enstaka plats där vi saknar ett instrument har vi en lärare som förstärkning. Idén med våra föreställningar är alltid att det är eleverna som står i fokus och gör numret. När alla står på scenen hela tiden upplever de också alla stilarter. Här upplever alla tillsammans, hela tiden, allt som sker. Det är något som brukar ge dem inspiration, att få känna den gemenskapen.

Till måndagens genrep hade skolan även bjudit in svenska tonsättaren Tebogo Monnakgotla vars "A universe of stars" kommer framföras under tisdagens och onsdagens föreställningar.

– Eftersom vi valde att fokusera på nutida konstmusik och kvinnor kände vi att det vore jätteinspirerande för eleverna att få möta en levande kvinnlig kompositör. Hon kommer att berätta för eleverna om konstskapande, hennes verk och hur det är att skapa musik som kvinna. Ur den synvinkeln är det intressant att vi den här gången har två moderna linjer. Dels popmusiken från Dolly Parton och framåt till det som produceras i dag med Linnea Henriksson. Parallellt med det har vi den moderna konstmusiken. Istället för att spela något från 1700-talet har vi tidsmässigt två olika klangvärldar som tidsmässigt ligger i fas med varandra konstnärsmässigt, säger Aage Asikainen.