Efter senaste valet 2014 styrs endast 37 procent av landets kommuner av kvinnor. 63 procent av styrelseordföranden var män. Det är dock en förbättring jämfört med 20 år tidigare, när motsvarande siffror var 15 respektive 85 procent.

Kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, Catharina Fredriksson (S), tror att den ojämna fördelningen beror på att kvinnor fortfarande förväntas ta hand om hemmet i större utsträckning, och därför tvekar att tacka ja till tunga poster.

– Vi väger samman hela livspusslet innan vi tackar ja till ett sånt här uppdrag. Det är norm att vi ska vara hemma mycket mer och ta hand om barn och hem och hus, säger Fredriksson.

Landstingsstyrelsens ordförande, Monica Johansson (S), ser samma mönster.

– När man väl får frågan ska man inte vara rädd för att ta den utmaningen. Man måste våga ta uppdragen när man får frågan.

Hon har mött många utmaningar som kvinna inom politiken.

– Många gånger blir man ifrågasatt bara för att man är kvinna. Det måste man alltid vara beredd på. Därför blir det att man är väldigt påläst och observant på härskartekniker som en del använder sig av, säger Monica Johansson.

– Då gäller det att ta sig fram och inte låta sig osynliggöras. Det kostar på ibland men man märker också att man vinner respekt i längden.