Oxelösunds församling tänker prova något de aldrig gjort förut. Till alla hjärtans dag ska de anordna drop in-vigsel.

– Vi vill göra vigseln mer tillgänglig. Vi har sett en utveckling att det är färre som gifter sig för att det kan kännas som att det krävs en stor fest och en stor insats. På det här sättet kan vi öppna upp kyrkan några timmar, erbjuda vigsel och visa att det inte behöver vara så omständligt, säger prästen Catharina Carlsson.

Tillsammans med prästkollegan Mattias Bähr och musikern Maria Rasmussen ska de hålla öppet i S:t Botvid mellan klockan 14 och 18 den 14 februari.

Artikelbild

– Det här har aldrig provats i kyrkan i Oxelösund förut så det är en liten chansning. Och skulle det komma många par så får vi glatt stanna kvar tills alla är gifta, till midnatt om det krävs. Vi tror absolut att det finns de i Oxelösund som levt ihop länge med sin partner och skulle vilja gifta sig och ha den trygghet som äktenskapet ger. Men att de inte haft tid eller möjlighet, fortsätter Catharina Carlsson.

Tanken är förstås att det ska vara så enkelt som möjligt och att det verkligen ska gå att bara titta förbi oanmäld till kyrkan. Det kommer att finnas några förberedda psalmer och musikstycken att välja på, men för den som har andra önskemål, går det precis som inför en vanlig vigsel, att förvarna att man vill gifta sig och träffa någon av prästerna innan.

– Sedan behövs det hindersprövning, id-handling och att minst en i paret är medlem i Svenska kyrkan. När det blir lite mer avslappnat kan annat stå i fokus, som löftena man ger till varandra. Att stanna upp och säga att den här människan, den vill jag leva med, säger Catharina Carlsson.