Skimret över den varma sommaren 1994 när det svenska herrlandslaget tog brons i fotbolls-VM till tonerna av GES-låten "När vi gräver guld i USA" verkar aldrig falna. I takt med att tiden har gått tycks minnena i stället bara bli ännu ljusare och härligare, skrattar Niklas Strömstedt i telefonen.

– Allt går tillbaka till den där sommaren. Det hade inte blivit samma sak om inte den hade varit laddad med så mycket positiv energi, säger Niklas Strömstedt.

[youtube id="BaVmYE_OBfs"]

Artikelbild

Niklas Strömstedt om den kommande sommarturnén med GES.

14 år senare är det fotbolls-VM igen. Svenska herrlandslaget är kvalificerat och det är värmebölja redan i maj. Även om det är Gyllene Tider som gör den officiella VM-låten är det upplagt för en riktig GES-sommar.

Strömstedt har just läst en krönika av Johanna Frändén som skriver att det efter en metoo-vinter kommer en retrosommar.

– Haha, det är gubbarnas år, fylld av fotbolls-VM, Palmeutredning och GES.

– Om det går bra i VM så är det skitbra, då blir alla på gott humör, säger Niklas Strömstedt.

Men egentligen har sommarens GES-turné ganska lite med fotboll att göra. Det är i stället publiken som fått herrarna Glennmark, Eriksson och Strömstedt att ge sig ut på vägarna.

Förra sommaren skulle GES göra ett par spelningar i Borgholms slottsruin på Öland. Suget efter biljetter blev så stort att de fick göra sex föreställningar.

– Till spelningarna på Öland kom dels vår vanliga publik och dels jättemycket folk i 30-35-årsåldern. De som kanske var sju år när vi släppte vår första platta, den kanske rentav var deras första skiva. Så vi tänkte att om det är så på Öland kanske det är så över hela landet.

Om man skalar bort all nostalgi kring GES finns det substans i form av två framgångsrika album och en särskild GES-kemi som folk fortsätter att gilla.

– Vi är ju olika som personer och låtskrivare och artister. Nyckeln är kanske att vi kommer in med olika bitar och att det blir en bra blandning. Sedan gillar vi varandra och har respekt för varandra.

I förhandssnacket inför turnén har det sagts att GES bara kommer att spela gamla låtar.

– Vi siktar ju inte på att gör ytterligare karriär och spela in nya plattor med GES, utan det här är en nostalgiturné, säger Niklas Strömstedt.

Turnén blir ett tillfälle att spela alla de där låtarna i GES-kalatogen som Anders Glennmark, Orup och Niklas Strömstedt inte framför när de spelar i eget namn.

Utöver GES-låtarna kommer artisterna att spela tre sololåtar var.

– Men vi är på scenen alla tre så gott som hela tiden.

Niklas Strömstedt ser fram emot att packa in sig i bussen.

– Ingen av oss åker på sommarturnéer längre, så det var längesedan. Jag har ett pirr i magen, så där som man hade när man var liten och skulle på skolresa eller kollo. Sommarsverige är vackert, och det är skönt att vara utomhus.

Att vara framgångsrik artist på sommarturné innebär också några veckor inne i en bubbla som rymmer ett stort mått av ansvarslöshet, säger Niklas Strömstedt.

– Vårt ansvar är ju egentligen bara att leverera under de två timmarna som konserterna varar.

Det värsta som kan hända med en sommarturné är varken ihållande regn eller dåliga recensioner.

– Vi är ett tåligt folk som står ut med lite regn och recensioner påverkar inte så många. Det värsta är nog om ingen köper biljetter, tror Strömstedt.

– Men det har vi redan passerat, vi har sålt bra.

Minst sagt. Flera konserter är utsålda eller i stort sett utsålda och fyra extraföreställningar har stoppats in i programmet. Den 17 augusti kommer GES med sin show till Sundbyholms slottspark.