– Vi har fortfarande tre platser kvar om det är någon som vaknar på påskaftonsmorgonen och känner att de vill ställa upp, säger Maria Bystedt, som driver Skottvång.

Den Alternativa Melodifestivalen arrangeras i år för åttonde gången och arrangörerna räknar med rejält drag både på scenen och i publikhavet. Skottvångstävlingen skippar internationella jurygrupper och låter i stället publiken kora kvällens vinnare.

Och vem det bli återstår att se. Bland årets bidrag återfinns såväl mer eller mindre välkända coverband som djävulsdyrkande dansband och en och annan debutant.

Artikelbild

| Frej

Artist: Ozz

Låt: Help me through the night

Vilka är ni?

– Vi är en duo från Mariefred och Dunker, det är jag Tine Wetell och pyroteknikern Krut-Calle.

Artikelbild

| Anti Kristerz

Har ni varit med tidigare?

– Jag har ställt upp tidigare, tillsammans med min son, men det är första gången jag och Krut-Calle är med. Vi har dock spelat tillsammans jättelänge, typ i 20 år.

Artikelbild

Vad handlar låten om?

– Det är en countrylåt som vi plockat upp av någon annan riktigt bra artist som jag tyvärr inte minns namnet på....vi har i alla fall gjort om den lite mer till vår låt, med egna stämmer och så!

Artikelbild

| Ozz

Vad skulle det betyda att vinna?

– Vinna? Ha, ha, ha, det gör vi inte....det brukar vara de som har mest publik med sig som gör det. Men

Artikelbild

| Mikke Schiren lirar med bandet Hela jävla Berlin.

Artist: Hela jävla Berlin

Låt: Mer av mer

Artikelbild

Wolters Hundar

SN har jagat bandet kors och tvärs via telefonlinjer och sociala medier i tre dagar. Men de tycks ha fullt upp med påskfirande eller oerhört intensiva repdagar för trots ihärdigt sökande har bandet inte gått att nå.

Artist: Frej

Artikelbild

| MOP

Låt: True survivor

Vilka är ni?

– Jag heter Frej och är från Laxne och sjunger alldeles själv med lite bakgrundmusik på.

Har du varit med tidigare?

– Jag har varit med två gånger tidigare. Sist sjöng jag en ganska ruskig zombielåt som verkade gå hem hos publiken.

Vad handlar låten om?

– Det är lite 80-tals stuk, en cover från kortfilmen Kung Fury med David Hasselhoff.

Vad skulle det betyda att vinna?

– Det skulle betyda att folk tycker om mig! Jag har märkt att folk brukar rösta på personer som är från deras område som förhoppningsvis är det fler från Laxne på plats... Jag har tränat dagligen för att få in text och teknik. Jag tror faktiskt att jag har lyckas, med tekniken i alla fall.

Artist: Wolters Hundar

Låt: Falla ur historien

Vilka är ni?

– Vi är ngt slags proggband som har funnit ganska länge fast i olika konstellationer. Sex skulle jag säga att vi är och vi är nog lika många även på lördag, säger gruppens talesperson Niclas Zander.

Har ni varit med tidigare?

– Vi har varit med två eller tre gånger. Fast jag själv har faktiskt varit med sju gånger!

Vad handlar låten om?

– Den handlar nog om att alla vill bli ihågkomna, den här är lite tvärtom. Alltså om att det faktiskt är ganska ok att bli bortglömd. Det är nog en lite svartare kärlekshistoria. Texten har min brorsa Mattias Zander skrivit och musiken är kollektivt jobb.

Vad skulle det betyda att vinna?

– Det skulle vara väldigt, väldigt dåligt för vår image, vi har ju alltid varit underdogs. Så därför var vi lite tveksam att ställa upp, den ligger bra till för den är ruggigt bra. Det kan med andra ord bli jobbigt om vi sopar hem det hela.

Artist: MOP

Låt: Still Thrives this love

Vilka är ni?

– Det kan man undra...! Vi är tre kompisar, jag bor nära Skottvång och har med mig norrbottningsfödda 08-orna Olle och Per Vesterberg som är bröder på scen. Olle är musiker, jag själv servitris på Skottvång och skådespelerska och Per är terapeut, säger sångerskan Maria Lyckow som även avslöjar att bandnamnet är medlemmarnas initialer.

Har ni varit med tidigare?

– Inte på Skottvång, men vi har spelat i andra sammanhang.

Vad handlar låten om?

– Det är en coverlåt som vi har valt för att jag verkligen gillar texten. Den handlar om att trots att allt är jobbigt växer kärleken.

Vad skulle det betyda att vinna?

– Det skulle vara fantastiskt kul förstås! Vilken ära! Särskilt eftersom jag har jobbat på den Alternativa Melodifestivalen i så många år. Fast det är okej att inte vinna också, det ska bara bli galet kul att stå på scenen i år!

Artist: Anti-Krizters

Låt: Syster Synd

Vilka är ni?

– Vi är ett dansband som hyllar dansbandsidealet men har en annan ingång till det textmässiga. Vi hyllar inte medelklasslivet utan vi hyllar att ha Lucifer som vår guide. Jag är Fader Snusk, med i bandet är också Hell Man, Broder Otukt, Pastor Snusk, Syster Synd och Jävla Mats, säger Björn Kvarnmalm som förutom att vara trummis i bandet också är kvällens konferencier.

Har ni varit med tidigare?

– Nej, det är debut för oss i det här sammanhanget och för mig i bandet. Anti Kristerz har en låt på Spotify sedan tidigare, den har nästan 500 000 lyssningar så det känns stort att stå på scen med dem.

Vad handlar låten om?

– Näcken och Syster Synd har vissa kopplingar med den stora skillnaden att Syster Synd är vassare på att locka till sig älskare och älskarinnor än Näcken någonsin har varit. Synd är så mycket mer öppen för att få folk att offra sig för altaret.

Vad skulle det betyda att vinna?

– Inte allt, men mycket. Vinner vi den här festivalen får såklart fler upp ögonen för vilka vi är och det vore ju bra för antalet framtida spelningar och möjligheterna att sprida vårt evangelium. Vi sympatiserar med Satan men även med Jesus grundtanke att alltid vända andra kinden till.

Artist: The Malicious Manboys feat. Malin

Låt: Miss Behave

Vilka är ni?

– Vi är ett gäng musiker som började spela ihop i höstas. De andra fyra har hållit på länge, jag är dock helt ny men har skrivit texten till den här låten. Vi är alla Gnestabor av vad som liga nog skulle klassa som den lite äldre årgången, säger sångerskan Malin Bergkvist.

Har ni varit med tidigare?

– Tre av killarna har varit med tidigare.

Vad handlar låten om?

– Den handlar om mig, om egot som inte alltid kan uppföra sig i alla sammanhang.

Vad skulle det betyda att vinna?

– Ha, ha, ha, vi har inga illusioner! Bandprojektet är för att ha kul ihop och det hoppas vi att publiken kommer att ha med oss på scen på lördag. Vi har dessutom fått med två körtjejer så vi blir hela sju personer på scen!