Jenjira, eller som hon är mer känd, Mix Haxholm har haft en lite brokig karriär. Full satsning på bågskyttet (hoppade bland annat av gymnasiet) fram tills hon var 22 år – då kom modellkarriären "i vägen". Miss Thailand 2003 var bara början.

‒Då stod jag redo för att åka till OS, som en rutinerad skytt som fortfarande växte. Jag fick aldrig chansen att blomma ut som elitidrottare, men en "inre röst" har fått mig att ge det en chans till, säger Mix Haxholm, som efter en tids scoutande av blivande lagkamrater bestämde sig för byte av klubb i vintras, från uppväxtortens Finspång.

Hon gjorde comeback för ett och ett halvt år sedan, men vill ta sin omstart i sporten ett steg ytterligare. Detta med hjälp av rutinerade Björn Jansson, Stenbro.

Mix Haxholm menar att hon aldrig helt lämnat sporten, tack vare olika uppdrag knutet till sporten, bland annat som arbetare under olympiaderna i London 2012. Men sedan 2015 är det skjutande som gäller igen.

‒Att ha en tränare att lägga upp planer tillsammans med behövs för att nå upp på en hög nivå igen. Det är målet att nå internationell nivå igen. Hade jag bara velat skjuta i Sverige hade jag klarat mig på det jag hade tidigare.

Kan du bli lika bra igen?

‒Även om jag inte når dit så har jag ändå gett det ett försök. Det kommer ta sin tid, precis som det gjorde innan jag nådde juniorlandslaget.

Vad är ditt mål med tävlingsåret?

‒Att komma ut och tävla så mycket som möjligt. Björn vill att jag ska tävla i fält också, för variationens skull, och det var många år sedan. SM såväl ute som inne och kanske i fält ska det bli.

Vad har Björn till sin fördel som du kan dra nytta av?

‒Han har jobbat med Jonathan i flera år med jättebra resultat. Björn har skjutit alla dessa år och det är bra att ha någon som är duktig materiellt och samtidigt så passionerad i sporten. Det är en så fruktansvärt teknisk och mental sport så det är bra att ha någon att bolla med och det sporrar att träna med dem som skjuter mycket bättre poäng än vad jag gör just nu.

Den första tävlingen under ny flagg var i just Finspång, där Mix bor och pluggar och varifrån hon kommer pendla till Nyköping några gånger i veckan. Vid tävlingen kom Mix trea i sin klass, medan Jonathan och Björn kom etta respektive tvåa i deras klass.

‒Jonathan har tagit det ganska lugnt hela hösten, sliten efter mycket tävlande i fjol. Men nu är han på väg in i en hårdare träningsperiod, säger Björn Jansson.

Nyförvärvet har han gott hopp om.

‒Hon har bra teknik men mycket ligger på det mentala planet, då hon har samma krav på sig själv som när hon slutade. Plus att hon precis som vi vet om att vi har alla lag-SM-gulden från i fjol att försvara. Det mentala jobbar vi mycket med nu, för hon skjuter jättebra på träning. Jättebra att hon ville komma till oss, med tanke på att Jimmy Nilsson som var med oss i fjol inte har tid i år.

Samtidigt säger Björn Jansson själv att han väljer att trappa ner på sina egna ambitioner som skytt.

‒Jag tackade ju nej till fält-VM förra året och det känns som jag gjort mitt i landslaget. Jag kommer skjuta SM och så. Jag tränar mycket mindre men skjuter nästan bättre... Jag har ju inga krav eller någon press på mig själv.

Om du ändå blir uttagen i och med förbättrade resultat?

‒Det får vi ta då, men det är nog tveksamt om det blir något mer. Då är det mer inspirerande att hjälpa andra skyttar som Mix och Jonathan, säger Björn Jansson.

Gänget räknar med tävlingar i princip varje helg fram till inomhus-SM i Falun i mitten av mars. Då alltså ett första SM-guld finns att försvara.