Hushållet i fråga har kommunalt vatten.
– De hörde av sig eftersom de upplever att de blir dåliga i magen när de dricker vattnet, och att de tycker att det smakar illa. Smak är ju något individuellt och inget vi kan ta ställning till i ett första skede, men om man blir dålig är det ju självklart något vi tittar på och tar på allvar, säger Christoffer Björnqvist, miljöinspektör på Gnesta kommun.
Enligt anmälan som kommunen fått in är det flera andra som upplevt samma sak.
– Vi har dock inte fått in några andra anmälningar om det.
För att utreda om dricksvattnet är dåligt har man åkt ut till hushållet för att ta prover på vattnet. Nu väntar man på provsvaren, och vilken väg utredningen tar efter det, beror såklart på vad det visar. Det man främst tittar efter är mikroorganismer. Dricksvatten bedöms antingen som tjänligt, som tjänligt med anmärkning, eller som otjänligt.
– Är det tjänligt med anmärkning ska det fortfarande vara drickbart, men om det är otjänligt avseende mikroorganismer får man slå på en större trumma. Då får kommunen gå ut med information och kokningsrekommendationer. Men om provsvaret inte visar något får vi ta det därifrån. Då är det bästa om vi får kontakt med flera med liknande symtom för att kunna utreda frågan vidare, säger Björnqvist, och fortsätter:
– När det är ett enstaka fall såhär kan det ju vara något inom fastighetsägarens område, från kopplingspunkten, det behöver inte ligga i det kommunala nätet.