För snart en vecka sedan beslutade barn- och utbildningsnämnden i Gnesta att Laxne skola ska avvecklas, och det omgående. I dag sammanträder både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, och Laxne skolas framtid står med på dagordningen.
– Jag säger hela tiden: det är inte rimligt att ha en skola med 30 barn, säger Kristian Fredmark.
På den punkten är han och politikerna i majoriteten, det vill säga Socialdemokraterna och Moderaterna, överens. Men sen skiljer sig deras åsikter åt.
– Om de inte tycker att det är rimligt så måste vi försöka vända den trenden, och det tror jag absolut är möjligt att göra, säger Fredmark.
Som exempel lyfter han frågan om var de nyanlända barn som väntas till kommunen ska gå i skolan, en fråga som också var uppe under nämndens möte i onsdags.
– De kommer nu, de kommer inte om två år. När de då svara att det finns plats i en klass på Dansutskolan, jaha, ska vi trycka in 98 personer i den klassen då?
Och de ekonomiska kalkylerna, där kommunen räknar med att minska kostnaderna med 3,6 miljoner kronor genom att stänga skolan, ger han inte heller mycket för: Enligt kommunens egna beräkningar kommer kostnaderna för personal på Welandersborg samtidigt att öka med 1,4 miljoner, förutsatt att alla elever från Laxne skola väljer att flytta dit. Utöver det tillkommer ökade kostnader för skolskjuts.
– Kostnaderna följer ju bara med eleverna, det kommer inte att bli någon större vinning, säger Kristian Fredmark.
Den stora kostnaden kopplad till Laxne skola är hyran, vilken uppgår till nästan 3,5 miljoner om året. Men den kommer att finnas kvar i barn- och utbildningsnämndens budget tills någon annan hyresgäst tar över lokalerna, något som också framgår av kommunens utredning.