Kultur- och fritidsnämnden i Oxelösunds kommun har utsett vilka som får årets kulturstipendier.

Det stora stipendiet, på 10 000 kronor, går i år till Lennart Wantzin, musiker, vissångare och underhållare som sedan många år en framträdande musikalisk profil i Oxelösund.s

– Det var lite överraskande och väldigt, väldigt kul, säger Lennart Wantzin som ser utmärkelsen som lite av ett erkännande.

Artikelbild

Kai Tamminen får eldssjälsstipendium.

– Absolut, det känns väldigt roligt att bli uppmärksammad på det här viset, säger han.

Den musikaliska banan startade när han som 12-åring fick en gitarr av sin pappa.

– Han var murare men musiken betydde väldigt mycket för honom. Och det var han som fick mig att hålla på. Den där gitarren han jobbade ihop kostade 65 kronor och det var verkligen en stor sak för oss båda att han köpte den till mig. Vi levde väldigt enkelt, säger Wantzin som försörjt sig som gitarrist sedan i högstadiet.

Sedan 1989 har han och familjen bott i Oxelösund. När kommunen nu prisar honom är det med lovord över hans insatser både som soloartist och genom sina många bandkonstellationer. Lennart Wantzin drog igång Abbey Road och var i tio års tid även frontman i Ikaros, tributbandet som levandegjorde Björn Afzelius stora låtskatt.

Artikelbild

Lennart Wantzin får Oxelösunds kulturstipendium 2018.

Idag är det bandet Speldosan med Gullmar Bergman, som tar den mesta av tiden. Duon turnerar runt och spelar på äldreboenden i Sörmland, Östergötland och Stockholm.

I motiveringen lyfter nämnden särskilt Wantzins "enorma musikaliska bredd genom genrer och epoker, där den svenska visan har en särskilt framträdande plats, oavsett om det rör sig om Taube, Ferlin, Olle Adolphson eller Hoola Bandola Band."

– Jag har aldrig stängt några dörrar, det som varit trevligt att spela har också varit kul. Det har också gjort att jag träffat rätt människor, som Gullmar. Jag har aldrig spelat så mycket som jag gör just nu, säger stipendiaten.

Vad ska du göra för pengarna?

– Jag har inte tänkt så långt. Men jag och min sambo åker snart till New York så de kommer nog till användning där. Vi ska se både Fantomen på operan och lyssna på gospel i Harlem. Jag drömmer också om att besöka operan i Stockholm, säger Wantzin.

Årets eldsjälsstipendium går till Kai Tamminen som tilldelas 5 000 konor.