Satiren har ju alltid varit ett vasst vapen, och makthavarna har alltid behövs sin narr och den beska sanningen att alla gör fel och är dödliga.

När nu Nyköpings Stads Teater sätter upp sin femte Cabarevy blir också förväntningarna extra höga i och med att den inledande sången anspelar på Karl Gerhard och och hans kuplett om den ökända hästen från Troja.

Riktigt ända upp till den nivån når inte denna kväll. Då hade det nog behövts mer lokalt och hårdare sikte på politik och makthavare. Men tokroligt blir det när en extremnationalist börjar fäkta med armarna av ilska över att det inte finns någon svensk flagga vid soptunnan. Och likaså när det extrempragmatiska partiet demonstrerar på torget trots att varje form av åsikt saknas. Jämför gärna här med Gösta Ekman i sketchen som EXTREM centerpartist.

Artikelbild

Stor entusiasm men tomt på bestämt budskap när Extrempragmatikerna demonstrerar på torget.

Revyn driver också med allt som måste vara politiskt korrekt i dag, ja så till den grad att även en godnattsaga måste ha både genus- och underifrånperspektiv etc.

Mycket är rent crazy humor med snabba ordlekar och oväntad parodi på sådant som polisfilmer. Så var beredda på trubbel nästa gång ni går in i en affär. Välkända sånger krockar på ett roligt sätt med nya texter. Och det är bra om man som åskådare gillar lustiga hattar och mössor, peruker och grimaser och snabba klädbyten och full fart mellan numren av en jättetajt ensemble.

Kort sagt var det skönt på premiären i lördags att mest bara få koppla av och skratta åt olika former av dårskap. Och det blev en snabb kväll i en akt på cirka femtio minuter som kan rekommenderas när den nu spelas fram till och med tisdag kväll.