Klockan var omkring 12.15 när den äldre damen kom in på polishuset med en tygkasse. Kassen innehöll två revolvrar, som hon sa hade varit hennes makes. Eftersom det pågår en vapenamnesti ville hon lämna in dem, vilket förstås var helt i sin ordning.

Det fanns dock en pjäs till i tygkassen, och när hon ställde den på receptionsdisken blev det uppståndelse i lokalen. Det var en tre decimeter hög granat.

Innan personalen hann göra något hade kvinnan tagit sin tomma tygkasse och försvunnit, och Benny Ljungkvist på polisen berättar att det blev förvirrat och upprört för en stund.

‒Det var ju folk där inne, och de hann se granaten. De tyckte att det var ganska obehagligt, berättar han.

Nu visade det sig dock inte vara någon överhängande fara. Granaten var en övningsgranat. Det konstaterade NOA:s nationella bombskyddsgrupp redan efter att ha fått se en bild på den, och de såg ingen anledning att ändra den uppfattningen efter att ha hämtat granaten i Eskilstuna under tisdagseftermiddagen.

I väntan på att bombskyddet skulle anlända hölls granaten instängd i ett rum inne i polishuset på Nygatan, och ingen tilläts gå in där. Någon utrymning av byggnaden var inte aktuell, berättar Ljungkvist.

‒Bedömningen var ju att det var en övningsgranat och att den var ofarlig.

Polisen vet inte vem den äldre kvinnan är, men tror att hon handlade i god tro. Hon är inte misstänkt för något brott i nuläget.

Ljungkvist vill dock betona att granater inte kan lämnas in under vapenamnestin. Granater ska man över huvud taget inte vidröra. Har man en granat hemma ska man ta kontakt med polisen på annat vis.

‒Ring och rådgör! Inga explosiva varor som dynamit eller granater får tas med hit, det kan ju vara livsfarligt, säger Benny Ljungkvist.