Signe Johannessen och Erik Rören i Art Lab Gnesta har utvecklat en deltagarbaserad sida av sin konstnärliga praktik där civilsamhället bjuds in till processen. Bland annat har de arbetat fram Bältdjuret i Kjula tillsammans med skolelever på orten. För sitt konstnärskap belönas de i kategorin bild och form.

Åsa Brandt, internationellt erkänd glaskonstnär bosatt i Torshälla, är årets honnörsstipendiat och får sin utmärkelse i kategorin bild och form. Motiveringen är, bland annat, att hon satt Sörmland på konstkartan med sina glasföremål, både i hem och i offentliga miljöer.

Maria Skärlund, keramiker och konsthantverkare i Eskilstuna, har genom åren gjort både bruksföremål och skulpturala objekt. Hon är också verksam som pedagog och har gett ut boken "Skapa i lera. Maria Skärlund belönas i kategorin bild, form och konsthantverk.

Artikelbild

Tommy Vince.

Moa Israelsson Forsberg, Åkers Styckebruk, har en rad nationella och internationella utställningar bakom sig och arbetar just nu med teman som överlevnad och "prepping". Hon prisas i klassen bild och form för "ett undersökande och angeläget konstnärskap i hög klass".

Olle Lindberg, musiker, kompositör och pedagog bosatt i Mariefred komponerar och arrangerar musik för en rad olika sammanhang och är själv verksam både som solist och tillsammans med andra. Stipendiet utdelas i kategorin musik.

Stipendierna till de etablerade konstnärerna är på 20 000 kronor vardera.

► Fem unga får stipendier rubricerade "Unga på väg" respektive "Studiehjälp".

Tommy Vince från Nyköping studerar på arkitekturhögskolan i Umeå och ser arkitektur som ett kulturuttryck som alla kan möta i sin vardag.

Mattias Disman från Eskilstuna har tävlingsdansat i tio år och satsar nu på en karriär som musikalartist. Han medverkar i årets Eskilstunarevy och har en roll på Maximteaterns uppsättning av "Broarna i Madison County" i Stockholm i höst.

Julia Svensson, uppvuxen i Eskilstuna, blir i år klar med yrkesdansarutbildningen på Balettakademien i Stockholm och vill satsa vidare genom att utveckla röst och skådespeleri.

Eli Solberg från Eskilstuna studerar på Beckmans designhögskolas kandidatprogram för mode och design och har under 2018 praktiserat hos modeskaparen Haider Ackerman i Antwerpen.

Josefine Östlund från Näshulta arbetar just nu med sitt slutarbete på masterprogrammet vid Konsthögskolan i Umeå. Hennes fokus är frågeställningar kring kvinnlig styrka, fysisk och mental, i yrke och vardag.

De fem unga får 10 000 kronor var i stipendium.