TU drog nyligen i gång en stor informationskampanj om medier och trovärdighet. Syftet är att möta den växande misstron mot traditionella medier genom information om vad medierna gör och varför. De första kampanjannonserna, om regler för publicering av namn och bild, har även synts i den här tidningen.

Och det är bara början på den tre år långa kampanjen, lovar Jeanette Gustafsdotter.

‒Bland annat planerar vi för en lista med avslöjanden som medborgarna aldrig skulle ha känt till om inte lokaltidningar runt om i landet gjort sina granskningar.

Jeanette Gustafsdotter oroas över att så många i dag väljer bort tidningsläsande till förmån för sociala medier och nätsajter med oklart syfte och ursprung,

‒Jag har själv bekanta som hävdar att de får all den information de behöver genom att gå in på olika sajter, trots att där inte finns många likheter med seriös journalistik. Ännu värre är att det inte finns någon att ställa till svars när det publiceras felaktigheter eller rena lögner.

Och just där har tidningarna sin styrka, menar hon.

‒Varje tidning har en ansvarig utgivare som ansvarar för riktigheten i det som publiceras. Ansvarig utgivaren har förbundit sig att följa lagar och förordningar, det är ett ensamansvar som inte kan förhandlas bort.

Sörmlands Medias tre tidningar, Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter ska i tre avsnitt spegla olika sidor av tryckfriheten och trovärdigheten i media. Här kommer första delen.