Han blev känd 1997 som en av tre medlemmar i gruppen Blond som vann den svenska melodifestivalen med låten ”Bara hon älskar mig”. Ett tag siktade han på en solokarriär, men det var som körledare han skulle hitta sin livsuppgift. Redan som tjugoåring hade han varit med och bildat gospelkören One Voice i Stockholm och blev snart dess ledare.

Körsång är det bästa jag vet. För mig är det en källa att hämta kraft ur. Det är svårt att inte vara glad när man sjunger. Och ännu gladare blir jag av att inspirera andra att sjunga ut. Det händer något med musiken i mötet med andra. Att ta med ett körarrangemang till en repetition och se hur det tar nya vägar, det är så häftigt, säger Gabriel Forss.

I dag håller han i det egna körkonceptet Happy Voices, som tidigare hette Du kan sjunga gospel. Det finns på tre orter i Sverige och samlar över två tusen sångare. På måndagar repeterar han i Stockholm, på tisdagar i Göteborg och på onsdagar i Malmö.

Artikelbild

| Gabriel Forss har startat körkonceptet Happy Voices som samlar över två tusen sångare. På måndagar repeterar han i Stockholm, på tisdagar i Göteborg och på onsdagar i Malmö.

Här finns inga förkunskapskrav och inga noter. Alla är välkomna. Men kan verkligen alla sjunga?

Absolut! Kan du bara forma ljud med dina stämband så går det bra. Och det gör inget om du sjunger i din egen tonart. Vi har lite olika svårighetsgrader, från den enkla melodistämman till att välja en andra eller tredje stämma.

En öppen famn

Att körsång är så stort i Sverige tror han delvis beror på att svenskar inte gärna ställer sig längst fram och vill synas. I en kör kan man smälta in och kanske till och med stå och mima den första tiden om man är osäker, huvudsaken är att man är med. I alla fall i de här körerna.

Artikelbild

| "Körsång är det bästa jag vet. Det är svårt att inte vara glad när man sjunger. Och ännu gladare blir jag av att inspirera andra att sjunga ut", säger Gabriel Forss.

Att sjunga är ren hälsovård. Man lever ett gladare liv med sång, visar forskning. Men också ett längre liv. En annan effekt är att du utvecklar det som kallas magstödet och det är bra att använda även när man pratar. Mycket av ens personlighet sitter ju i rösten.

Gabriel Forss sång- och scenglädje har sitt ursprung i barndomens Katrineholm där gemenskapen i pingstkyrkan ofta innehöll musik.

Artikelbild

| Gabriel Forss sång- och scenglädje har sitt ursprung i pingstkyrkan i barndomens Katrineholm. "De såg att jag hade talang och jag fick stå på scenen och sjunga. Det var en fantastisk musikskola", säger han.

Kyrkan var en öppen famn och som en stor familj. De såg att jag hade talang och jag fick stå på scenen och sjunga. Det var en fantastisk musikskola att växa upp i.

Men Gabriel förstod snart att han inte var riktigt som alla andra. I skolan hamnade han utanför och när han insåg att han hellre spanade in killar än tjejer började starka inre konflikter slita i honom.

Artikelbild

| Gabriel Forss vann tillsammans med gruppen Blond melodifestivalen 1997. Ett tag siktade han på en solokarriär, men det var som körledare han skulle hitta sin livsuppgift.

Ett nytt liv

”Jag kände mig syndig och smutsig och min vilsenhet var enorm. Trots det försökte jag hela tiden hålla upp en fasad av att vara normal. Jag anpassade mig till självutplåningens gräns, fick panikattacker och gick med en konstant ångestklump i magen.”

Artikelbild

| I Gabriel Forss körer finns inga förkunskapskrav och inga noter. För honom är det självklart att alla människor kan sjunga.

Citatet är hämtat från hans egen bok ”Äntligen” som kom 2012. Det är berättelsen om hur han under hela sitt liv kämpat med att förena sin kristna tro – sprungen ur frikyrkan – med det faktum att han är homosexuell.

Det var först när jag gick i terapi som jag förstod att det finns en mening med att jag är precis den jag är.
Artikelbild

| Körledaren Gabriel Forss fyller 45 år.

I dag, sju år senare, känner han det lite som om boken vore skriven av en annan person. Som om ett nytt liv har tagit vid.

Jag träffade Dejan, mannen som jag är sambo med sedan fyra år. Att leva i en relation har lärt mig så mycket om mig själv och vad det innebär att leva i kärlek till en annan människa.

Sprida konceptet

Den kristna tron har han kvar. Men att gå i kyrkan, det hinner han helt enkelt inte. Förutom att vara körledare arrangerar han körresor, håller föreläsningar och driver tillsammans med vännen Tobias Karlsson podden ”I säng med Tobias & Gabriel”, som nu också har turnerat som scenshow i Sverige.

Framöver hoppas han kunna sprida sitt körkoncept för amatörer till fler orter i landet, men själv kommer han inte ha tid att vara på plats.

Jag kallar det nya konceptet Just Sing, det blir som satellitkörer till Happy Voices. Det är samma grej, men jag kommer att "supporta" på distans. På sikt är drömmen att ta konceptet utomlands, kanske till USA där körerna annars mest finns i kyrkorna.